Looproutes zijn met pijlen op de grond aangegeven en er zijn strepen voor 1,5m afstand
Looproutes zijn met pijlen op de grond aangegeven en er zijn strepen voor 1,5m afstand Hannie van de Veen

Kringloopwinkels leggen ['coronapuzzel']

Veel mensen hebben tijdens de coronacrisis hun huis opgeruimd. Vanwege de verplichte veiligheidsmaatregelen zal het winkelen bij de kringloop een ander karakter krijgen iedereen gewend is. Fijn rondsnuffelen en rondkijken is nog niet aan de orde.

De kringloopwinkel aan de Stationsweg is komende periode geopend op zaterdag 6 juni van 10-14.30 uur. De opbrengsten van deze winkel gaan naar verschillende goede doelen. Vanzelfsprekend worden er voor de vrijwilligers en de klanten de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen. Volgens het secretariaat is het nu nog niet bekend welke openingstijden er verder zullen zijn in de komende maanden. Actuele informatie is te vinden op www.kringloopwinkelwoudenberg.nl.


RICHTLIJNEN De beide Dorcaswinkels in Woudenberg, aan de Steeg en aan de Maarsbergseweg, moeten zich houden aan door het coronateam van het hoofdkantoor in Andijk opgestelde richtlijnen.

Die richtlijnen zijn volgens Corry Wolfswinkel van de Dorcaswinkel aan de Maarsbergseweg allemaal doorvertaald. ,,Tijdens de sluitingsperiode vanaf 16 maart konden er ook geen spullen gebracht worden want het hek en het depot waren dicht. Die zijn straks vanaf 11 juni niet meer zoals gewoonlijk de hele dag open maar alleen tijdens de openingstijden van de winkel op donderdagochtend van 9-11.30 uur en op zaterdagochtend van 9.30-12.30 uur. Ook staat er dan een medewerker bij om te voorkomen dat we te veel spullen tegelijk binnen krijgen of dat er afval tussen zit. De spullen moeten ook een paar dagen in quarantaine voor ze de winkel in kunnen. In de winkel is met pijlen op de grond een éénrichtinglooproute aangebracht. Dat is puzzelen geweest want we moesten ook op de brandveiligheid letten en konden niet zomaar paden dichtmaken. De ingang, waar ook een medewerker staat, is nu aan de zijkant via de kantine en de uitgang is de vroegere ingang bij de kassa. Bij die kassa hangt een scherm en we dragen handschoenen en/of mondkapjes. Buiten kan men in een overdekt hokje spullen inpakken. Van Dorcas krijgen we elf karretjes in bruikleen zodat mensen afstand kunnen houden. Deze worden gedesinfecteerd. We weten zo precies hoeveel mensen er binnen zijn. Er mogen maximaal twaalf klanten in de winkel. Ook bij de kleding staan medewerkers. In dat gedeelte van de winkel mogen vanwege de beperkte afmetingen maar drie klanten tegelijk zijn. We hebben alles zo goed mogelijk in orde gemaakt om veilig te kunnen winkelen. Ook voor onze wat oudere en kwetsbare medewerkers is veiligheid belangrijk. We zijn nu hard aan het schoonmaken en hebben er erg veel zin om onze klanten weer te ontmoeten."


ZORGEN Voor Dorcas aan de Steeg gelden begin juni dezelfde richtlijnen vanuit Andijk. Ook met hen is overlegd hoe een en ander geregeld kan worden. Annie Bos: ,,We maken ons wel zorgen of er misschien erg veel bezoekers tegelijk zullen komen om te winkelen of spullen in te brengen maar dat is afwachten."


Ook weten ze nog niet hoeveel vrijwilligers er beschikbaar zijn om de gewone openingstijden op woensdag van 14-17 en van 18-21.00 uur en zaterdag van 10-13 uur te realiseren. Er zijn tijdens elke opening maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegestaan. Dit houden ze in de gaten met 10 gedesinfecteerde winkelmandjes die buiten onder de luifel uitgedeeld worden. Ook moeten klanten hun handen desinfecteren en alleen komen. De richtlijnen hangen op een poster op het raam. Het inbrengen van spullen gebeurt buiten waar een medewerker dat controleert: te veel, kapotte of te vieze spullen zijn niet welkom. Zowel de toegangsdeur als de trap naar boven zijn in tweeën gedeeld om de verschillende met pijlen aangegeven looproutes en een gescheiden in- en uitgang of op- en neergang mogelijk te maken. Binnen moeten klanten kiezen tussen de kleding afdeling of de andere artikelen en kunnen ze rekening houden met elkaar. Zowel boven als beneden lopen toezichthouders rond om alles in goede banen te leiden. De kassa is afgeschermd en met pin betalen heeft de voorkeur maar voor contant geld staan schoteltjes. Buiten worden de mandjes weer schoongemaakt. Er is geen koffie of toilet voor klanten. Annie Bos: ,,We hopen dat klanten begrip hebben als ze even moeten wachten. We doen ons best om veilig winkelen bij de kringloop mogelijk te maken."

De tijdelijke ingang van Dorcas aan de Maarsbergseweg
Alle medewerkers zijn herkenbaar aan zo'n hesje
Een scherm bij de kassa
De ingang van Dorcas aan de Steeg
Buiten is naast de 'uitgang'een hokje geplaatst om spullen in te pakken
Met een scherm wordt de toegangsdeur van Dorcas de Steeg in tweeën gedeeld.