Het is verbijsterend hoeveel vuilnis er bij de vosplek achter gelaten wordt: zelfs een tent lag in het gras.
Het is verbijsterend hoeveel vuilnis er bij de vosplek achter gelaten wordt: zelfs een tent lag in het gras. Hannie van de Veen

'Om te mogen vissen heb je een vergunning nodig'

WOUDENBERG Het hele jaar mogen mensen met een visvergunning hun hengel uitgooien. In dit coronatijdperk lijken meer mensen hun hengel weer te pakken omdat het een ontspannende activiteit in de natuur is.

Sportvissen bleef toegestaan, alleen alle officiƫle wedstrijden werden afgelast omdat groepsvorming verboden was. Voor de jeugd probeerde men samen met de overheid volgens protocollen lessen en trainingen te laten doorgaan, maar het meeste werd afgelast.

Mannen en vrouwen kunnen in verenigingsverband of individueel vissen, maar mannen vissen vaker. Vooral vissen in landelijk gebied kan een vervanging zijn van op vakantie gaan, merkt Dolf de Wijs op. Hij is al jarenlang sportvisser en sinds kort actief als controleur. In heel Nederland zijn er honderden controleurs. Zij volgden daarvoor een cursus die bestond uit zelfstudie en een cursusdag met rollenspel. Eens in de 5 jaar moet deze herhaald worden.

Scherpenzeel en het Valleikanaal vanaf de spoorlijn tot het theehuis is Dolf zijn werkgebied, samen met een andere controleur. Hij gaat vier of vijf keer per week op pad om te controleren of vissers een visvergunning hebben.

,,Nog steeds denken mensen dat ze zonder visvergunning mogen vissen, maar dat is niet zo. Een visvergunning kost geld. Dat geld wordt gebruikt om de visstand op peil te houden en het viswater te onderhouden. Aan mensen zonder vergunning leg ik uit waarom dat verplicht is en soms stuur ik ze weg. Vooral senioren zouden beter op de hoogte moeten zijn dan jongeren. Toch moet ook de jeugd een vispas hebben. Jongeren hoeven niet onder begeleiding van een volwassene te vissen." Vergunningen zijn te koop bij Tessa's Dierenshop in Scherpenzeel en bij Gea van Nordennen van What2wear in Woudenberg, maar ook via de site van sportvisserij Nederland.

Dolf: ,,Het is leuk om contact met mensen te hebben, maar ook om controle te houden op de vissers, hun vangsten en de visstand. Bovendien ben ik zo zelf ook lekker buiten op de fiets. Soms kan ik kinderen aan de waterkant helpen een vis binnen te halen, een vis helpen onthaken of hun hengel goed af te stellen."

Deze mooie visplek bij de watertoren werd ooit door Judith Ravesteijn geopend.
Dolf aan het werk als controleur
Deze man kon een vispas toenen