De Dikke Bandenraces: Zo snel mogelijk op je 'schoolfiets' naar de finish.
De Dikke Bandenraces: Zo snel mogelijk op je 'schoolfiets' naar de finish. Wil Weerd

Regen beïnvloedt Wielerronde

Valpartijen ontsieren achtste wielerspektakel

SCHERPENZEEL De achtste Wielerronde van Scherpenzeel heeft te lijden gehad onder de regenbuien die zaterdagmiddag vielen. Het natte wegdek leidde tot diverse valpartijen, waar Scherpenzeler Bastiaan Verrips in de sportklasse-wedstrijd de meeste nadelen van ondervond. Hij ging twee keer onderuit.

De middag begon nog onder prima omstandigheden. De basisschoolleerlingen reden zonder problemen de Dikke-Bandenraces in verschillende leeftijdscategorieën, terwijl ook de deelnemers aan de koppeltijdrit op volle snelheid door de bochten doken. Maar de zon verdween achter de wolken en enkele kortstondige regenbuitjes trokken hun wissel over de Sportklasse-wedstrijd, de wedstrijdcategorie van renners met een KNWU-wedstrijdlicentie. Het natte wegdek werd glad en renners hadden op hun dunne banden niet altijd grip in de bochten. De gevolgen lieten zich raden: valpartijen. Daarnaast lieten veel renners het ook snel voor gezien. Zij kozen ervoor om niet te veel risico te nemen. Binnen de kortste keren was het sportklasse-peloton meer dan gehalveerd.

THUISRIJDERS De drie ‘thuisrijders’ lieten zich echter niet gek maken. Woudenberger Coen Beckers en Scherpenzeler Bastiaan Verrips zaten in het voorste peloton, Wim van der Lede (Scherpenzeel) zat in het achtervolgende groepje dat op zo’n 20 seconden van de leiders fietste.

Verrips liet zich veelvuldig zien aan kop van het peloton, maar werd ook de schlemiel van de middag. Nadat hij halverwege de koers al eens onderuit ging - ,,Mijn eigen fout, want ik stuurde te scherp de bocht in” - overkwam het hem in de laatste honderd meter voor de finish nog eens. In de bocht van de Dorpsstraat met de Vijverlaan kon Verrips in het gedrang om de beste positie voor de sprint zich niet handhaven. Hij gleed onderuit, maar kreeg nadat hij opgekrabbeld was en op de fiets over de finish bolde, wel applaus van de toeschouwers. Dick Kinket won de wedstrijd, voor Willem Otto Pelleboer (tweede) en Peter de Weert (derde)

Verrips kwam er zonder erg vanaf, het bleef bij schaafwonden van zijn linkeronderbeen tot zijn linkerbil. ,,In die bocht kon ik er weinig aan doen. Je moet ook risico nemen, want het is koers”, legde Verrips uit. De Scherpenzeler bekeek het van de zonnige kant: ,,Ik baal natuurlijk, maar ik reed veel beter dan ik had verwacht. Ik ben blij dat ik in mijn eigen dorp tot het einde mee heb kunnen doen.”

Ook de funklasse, de renners uit Scherpenzeel en omstreken zonder wedstrijdlicentie, hadden last van de regen. Toch lieten de meeste renners zich niet uit het veld slaan. De race mondde uiteindelijk uit in een zege voor Robin de Vries, die in de sprint zijn concurrenten aftroefde. Rick Geijtenbeek werd voor eigen publiek tweede, terwijl Richard van den Berg als derde het podium mocht beklimmen.

DRUKKE MIDDAG Suzan Weinmann van de EHBO-vereniging afdeling Scherpenzeel-Renswoude gaf aan dat de ploeg, vijf personen sterk in Scherpenzeel, een drukke middag had. ,,Het handige was dat de renners zelf aangaven waar de gevaarlijke plekken waren. Zo konden we ons verspreiden op strategische plekken langs het parcours.” Bovendien bleef de schade beperkt. ,,Eigenlijk alleen maar schaafwonden en bloed. Natuurlijk vervelend, maar gelukkig geen breuken.”

De Dikke Bandenraces: Zo snel mogelijk op je 'schoolfiets' naar de finish.
De spinningmarathon om geld in te zamelen voor het KiKa, de strijd tegen kinderkanker.
Scherpenzeler Bastiaan Verrips voert het peloton van de sportklasse aan.
Het peloton van de wedstrijd bij de locals.
Het podium van de locals met winnaar Robin de Vries (midden), Rick Geijtenbeek (rechts) en Richard van den Berg (links).