Geen 'bralboetes' in Woudenberg

Geen 'bralboetes' in Woudenberg

WOUDENBERG In de gemeente Woudenberg zijn in 2018 geen boetes uitgeschreven voor openbaar dronkenschap. Daarmee is na drie jaar stijging voor het eerst sinds 2015 weer sprake van een daling. In 2017 werden nog 4 boetes uitgeschreven.

Op straat schreeuwen, lallen of simpelweg niet meer op je benen kunnen staan: vorig jaar werden landelijk gezien iedere dag gemiddeld 23 beschonken overlastgevers op de bon geslingerd. In totaal ging het om zo'n 8.500 boetes. Dat zijn er aanzienlijk minder dan voorheen: in piekjaar 2014 werden namelijk nog ruim 15.000 prenten voor openbaar dronkenschap uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

LocalFocus analyseerde hoeveel 'bralboetes' er sinds 2012 werden uitgeschreven. Dat aantal verschilt sterk per provincie en gemeente. Zo werden de afgelopen zeven jaar steevast twee op de vijf boetes uitgeschreven in Zuid-Holland. Dat het totaalcijfer voor heel Nederland daalt, komt dan ook vooral doordat het aantal boetes in deze provincie (en in minder mate in Noord-Holland) daalde. In zeven van de twaalf provincies werden in 2018 namelijk juist méér boetes uitgedeeld dan in het jaar ervoor.

Iemand die te diep in het glaasje gekeken heeft en zich op straat 'asociaal of vervelend gedraagt', kan een boete van 95 euro op de mat krijgen. Daarbij maakt het niet uit of anderen ook daadwerkelijk last hebben van iemands drinkgelag. Het gaat slechts om de mogelijkheid dat iemand anders er aanstoot aan kan hebben genomen. In geval van flinke overlast – dronken 'het verkeer belemmeren, de orde verstoren of de veiligheid van een ander bedreigen ' kan een boete van 380 euro worden opgelegd. In 2018 werd met deze twee soorten boetes in totaal 1,1 miljoen euro opgehaald.