Jonathan Riezebosch: ,,We hebben drie locaties met 100 kinderen in vier verschillende groepen.''
Jonathan Riezebosch: ,,We hebben drie locaties met 100 kinderen in vier verschillende groepen.'' SNO

SNO viert 10-jarig jubileum

'Wellicht uitbreiding naar omliggende plaatsen'

WOUDENBERG Op sportpark De Grift is het 20 juli groot feest. Dan bestaat de Sportieve Naschoolse Opvang al weer 10 jaar. Op 24 augustus 2009 ving SNO voor het eerst kinderen op. Alle oud-SNO bezoekers, ouders, stagiaires, medewerkers en vrijwilligers zijn welkom op het feest.

Die dag laat SNO zien waar ze goed in zijn: het organiseren van een groot evenement. Er zijn van 13.30 uur tot 18.00 uur veel leuke gevarieerde activiteiten voor volwassenen en kinderen zoals pony rijden, een BMX-show, schminken, een optreden van een goochelaar, een levende Elsa en een workshop zumba. Ook komt er een ijskar, een pannenkoekenkraam, een popcornwagen en een suikerspinkraam.

Jonathan Riezebosch vertelt hoe het 10 jaar geleden begon. ,,Sjoerd Versteeg en ik werkten destijds op verschillende buitenschoolse opvanglocaties in de regio Leusden en Amersfoort. Bij die BSO's waren toen gigantische wachtlijsten. In het nieuws hoorde je steeds dat kinderen te weinig bewogen, sporten en buiten speelden. Dat is ook nu nog zo. Kinderen zitten de hele dag op school en willen daarna hun energie kwijt. Sjoerd en ik combineerden die informatie en zo werd het idee voor onze Sportieve Naschoolse Opvang geboren. Tijdens de opvang bieden we vooral sport en spel aan. Het liefste doen we dat buiten, maar binnen kan ook. Sport en spel zijn zowel lichamelijk, cognitief, sociaal en emotioneel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen krijgen bij ons gezonde tussendoortjes en drinken. Ook zorgen we voor vervoer van school naar opvang.''

,,Allereerst moesten we voor ons plan een locatie zoeken. Dat werd de voetbalvereniging op sportpark De Grift. Met zijn twee├źn waren we leiding en Sjaak Termaaten ondersteunde ons als stagiair van het CIOS. Op deze manier mochten we maar 20 kinderen opvangen en dus ontstond er ook bij ons al na een jaar een wachtlijst. Toen Sjaak zijn CIOS-opleiding afgerond had, hebben we hem direct aangenomen. Dat leidde tot uitbreiding naar 30 kinderen per dag. Nu hebben we drie locaties met 100 kinderen in vier verschillende groepen op maandag, dinsdag en donderdag. SNO Sport zit in de voetbalkantine, SNO Junior in de korfbalkantine, SNO Indoor in de Camp en SNO+ in de Jan Ligthartschool. We hadden nooit gedacht dat het zo snel zo groot zou groeien, en we groeien nog steeds."

In de afgelopen 10 jaar zijn er niet alleen twee groepen bijgekomen, SNO Indoor en SNO+, maar SNO heeft ook een tijdlang een peuterspeelzaal onder zijn hoede gehad. De SNO mini's waren gehuisvest in een demontabel gebouw bij de vroegere Jan Ligthartschool waar nu woningen van Reinaerde zijn gebouwd. Dit onderdeel van SNO is inmiddels gestopt.

Jonathan: ,,We verwachten niet dat we in Woudenberg nog groter kunnen groeien, maar ons concept slaat zo goed aan dat we er wel aan denken het uit te breiden naar omliggende plaatsen. In Leusden zijn we al enkele jaren actief. We zijn nu bezig met Barneveld en denken ook aan enkele andere dorpen."