De paardenhoofden staan fier rechtop bij de aanvang van de slipjacht.
De paardenhoofden staan fier rechtop bij de aanvang van de slipjacht. Janneke Hek

Slipjacht breekt records

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL De jaarlijkse slipjacht werd zaterdag 16 februari verreden. Een recordaantal ruiters en paarden deden mee.

Hier werkte de zon ook aan mee. Honden, ruiters en paarden verzamelden rond 13.00 uur bij hotel Schimmel. Wethouder Anita Vlam (VVD) wenste iedereen een behouden jacht en hief hierna het glas. De start was wat verlaat, ruiters en honden vertrokken twintig minuten te laat. De vrolijke deelnemers leken daar niet om te geven. De landerijen waren droog genoeg, al haalde een aantal paarden toch een nat pak in een sloot. Ook vielen er ruiters van hun rijdier af, gelukkig zonder blijvende schade.

Een van de ruiters reed voor de vijfenzeventigste keer een slipjacht en trakteerde na de eerste run op een borrel. Hierdoor liep de tweede run vertraging op, waardoor de toeschouwers bij de 'sherrystop' lang op de meute moesten wachten. Uiteindelijk kwamen paarden en honden in zicht. De route was dit jaar tegengesteld gereden. Doordat niet alle toeschouwers hiervan op de hoogte waren, keken op sommige punten mensen tevergeefs uit naar de honden en paarden. Gelukkig ging de tamtam snel en werden de juiste locaties doorgegeven.

GETRAKTEERD Dit jaar kwamen er veel mensen kijken naar de slipjacht, zowel bij de start als bij de 'sherrystop'. Deze traditionele stop bij boer Gerard ter Maaten aan de Voskuilerweg heeft een gastvrij karakter. Ruiters, verzorgers en belangstellenden werden getrakteerd op warme soep, koffie, een borrel of een broodje hotdog. Ook voor de kinderen was er genoeg te snoepen. De rust was duidelijk nodig voor honden en paarden. De paarden stapten rustig uit op het erf bij Ter Maaten, terwijl de honden in de zon in het gras lagen bij te komen.

Na de rust was het tijd voor de derde run. Hierbij werd achter de boerderij van Ter Maaten een brede sloot aangereden, waarbij het de bedoeling was dat het paard rustig naar beneden zakte en door het water liep om aan de overkant weer omhoog te klimmen. Dit was voor een aantal paarden te veel van het goede. Na een aanloop gingen sommige paarden vol in de remmen en weigerden de sloot te nemen. Gelukkig was er een omweg beschikbaar. Na een korte rit door de weilanden werd de slipjacht afgesloten met een kill voor de honden waarbij de kilo's pensvlees als beloning kregen.

Een recordaantal van 35 ruiters vertrekt bij hotel Schimmel.
De honden raakten soms in de war van een hazenspoor maar kwamen altijd terug op het sleepspoor.
Het weer zorgde voor een uitgelaten sfeer tijdens deze jacht.
Een uitdagende hindernis bij de derde run. Niet alle paarden durfden dit aan.
De honden rustten uit tijdens de sherrystop bij boer Ter Maaten.
Na een flinke aanloop neemt dit paard de sloot met gemak.
Jan Dalhuysen van de organisatie en wethouder Anita Vlam heffen het glas op een goede jacht.