Marjolein vond de politiek in het begin wel wennen, vooral het taalgebruik.
Marjolein vond de politiek in het begin wel wennen, vooral het taalgebruik. Marjolein Zweverink

'Niet langer aan de zijlijn staan'

Van Elteren op zesde plek GroenLinks

Joke van der Heide

WOUDENBERG Marjolein van Elteren is altijd al geïnteresseerd geweest in politiek met een bovengemiddelde focus op onderwerpen als duurzaamheid, milieu en dierenwelzijn. Zij heeft overal wel een mening over en besloot daarom afgelopen zomer om niet langer aan de zijlijn toe te kijken en lokaal actief mee te denken met de PvdA-GroenLinks fractie en nu staat zij zelfs op een 6e plaats op de provinciale verkiezingslijst van GroenLinks.

Marjolein is in het verleden actief geweest voor GroenLinks, zowel tijdens haar studie in Utrecht als gedurende de 15 jaar die zij in Woudenberg woont.

Zij werkte als vrijwilliger op markten en heeft via acties aandacht gevraagd voor haar standpunten. Door bijvoorbeeld met z'n allen rondjes te fietsen op een rotonde en deze te blokkeren om aandacht te vragen voor fietsveiligheid.

GROENE GEWETEN Afgelopen zomer kwam zij met Wils van der Steen, PvdA-GroenLinks Woudenberg, in gesprek. ,,Op Twitter vroeg ik hem of we iets kunnen met al die stalbranden en het dierenleed. Ik vond dat er wel heel veel aandacht naar het gratis Hens ging. Hij maakte mij enthousiast om lokaal politiek mee te denken. Ik ben op de achtergrond betrokken en zie mij zelf als het groene geweten."

Marjolein vond de politiek in het begin wel wennen, vooral het taalgebruik. ,,Als GroenLinks wil ik de politiek dicht bij de mensen brengen. Daarvoor doen we ons werk. Door het taalgebruik creëer je juist afstand." Trots is zij op het overhandigen van de regenboogvlag aan de burgemeester. ,,Het is een eerste stap om te zorgen dat die vlag zal wapperen in Woudenberg. Veel partijen roepen dat Woudenberg voor iedereen is, waarom laten we dat dan niet blijken in onze uitingen?"

VERBINDING STAD-PLATTELAND Op de vraag hoe zij na zo'n korte lokale politieke carrière ook op de provinciale verkiezingslijst staat, antwoordt Marjolein lachend: ,,Ik ben in de goede richting geduwd door de lokale PvdA-GL. Wij vinden het belangrijk dat Woudenbergers kunnen stemmen op iemand uit ons dorp." Marjolein ziet het niet als haar taak om Woudenberg in de provincie te promoten, maar wil aandacht vragen voor verbinding van de stad en het platteland. Zelf kiest zij er bewust voor om de auto zoveel mogelijk te laten staan. ,,Dat besluit neem je makkelijker in de stad. Er moeten voor de dorpen goede alternatieven op OV-gebied zijn", stelt zij.

ZICHTBAARHEID Tot haar verbazing werd zij na diverse sollicitatieronden gevraagd of zij op de zesde plaats van de verkiezingslijst van GroenLinks wilde staan. De kans is groot dat zij Statenlid zal worden. De afgelopen vier jaar had GroenLinks 4 zetels. Volgens de peilingen zouden dat er zelfs 8 kunnen worden. Marjolein heeft dan ook een intensieve opleiding gehad om haar klaar te stomen voor deze nieuwe functie en is druk met campagnevoeren. ,,Zichtbaarheid vinden wij heel belangrijk."

Gedreven geeft ze aan dat ze de lokale politiek niet wil loslaten en graag blijft meedenken met de fractie PvdA-GroenLinks.