Karin van Dreumel en Annemarie Hootsen.
Karin van Dreumel en Annemarie Hootsen. Jessica Willems

'Niet altijd aandacht voor kinderen'

Kind tijdens scheiding staat centraal bij
KIES-groep

WOUDENBERG Niemand 'kiest' zomaar voor een scheiding. Zeker kinderen en jongeren niet. Om kinderen die te maken hebben met een scheiding een eigen plek te bieden, start er op 8 mei een KIES-groep in Woudenberg.


Annemarie Hootsen is lid van het Sociaal Team van de Kleine Schans en één van de twee begeleiders van de KIES-groep. ,,We komen in het sociaal team best vaak situaties tegen waarbij het de beste oplossing blijkt voor mensen om uit elkaar te gaan. In veel gevallen zijn daar ook kinderen bij betrokken. Een scheiding brengt voor ouders vaak veel emoties met zich mee. Dat, in combinatie met al het regelwerk, maakt dat er niet altijd voldoende aandacht voor de emotionele gevolgen voor de kinderen is. Waar ik hen voorheen dan vaak individueel coachte, hebben we nu dus ook een KIES-groep.''


EIGEN PROCES KIES staat voor Kinderen In Echtscheiding Situaties. Dat kunnen allerlei situaties zijn. De scheiding is kort of al langer geleden, de scheiding verloopt zoals een gemiddelde scheiding of wat moeizamer, er worden wel of geen problemen ervaren. Kortom, iedere scheiding kent zijn eigen proces, maar voor alle kinderen die een scheiding meemaken is er KIES.

Annemarie Hootsen: ,,Bij KIES staat het kind centraal. Alle trajecten van KIES zijn gericht op het perspectief van het kind, de behoefte en het welzijn van het kind en het leren omgaan met de lastige dingen die een scheiding met zich kan meebrengen.'' Maar het belangrijkste van de KIES-groep, is dat de kinderen leeftijdsgenoten leren kennen die in een vergelijkbare situatie zitten.


RUIMTE Karin van Dreumel is als maatschappelijk werker verbonden aan het CJG Scherpenzeel en samen met Annemarie Hootsen begeleider van de KIES-Groep. ,,Voor kinderen is het belangrijk dat ze de ruimte hebben om te vertellen en te delen wat ze meemaken. De bijeenkomsten bieden hen een eigen plek waar ze hun vragen en zorgen durven te vertellen. De kracht van de KIES-groep zit hem dus niet alleen in de aandacht die wij hen geven, maar vooral ook in het delen van ervaringen met leeftijdsgenoten.''


HANDVATTEN Deze KIES-groep is er voor kinderen die in de bovenbouw van de basisschool zitten en start op 8 mei. De groep komt acht keer bij elkaar en ook de ouders worden betrokken.

Naast een intakegesprek met beide ouders, zijn er twee ouderavonden. Tijdens deze avonden wordt informatie gegeven over hoe het voor de kinderen is als ouders gaan scheiden. Ouders krijgen ook praktische handvatten, zodat ze hun kind zo goed mogelijk kunnen begeleiden in dit proces.

Opgeven kan door naam, telefoonnummer, adresgegevens en geboortedatum te mailen naar info@dekleineschans.nl onder vermelding van KIES-Groep.