Met brandweertas op kraamvisite

19 november 2018 om 13:40

Brand, iets waar we liever niet aan denken, want zelfs een kleine brand kan al veel schade en ellende aanrichten. Gelukkig kun je met een paar simpele maatregelen brand voorkomen of, als het toch mis gaat, de schade beperken.

Voor alle kinderen die in oktober in de gemeente Woudenberg zijn geboren, is er een brandweergeboortetas. Tijdens deze jaarlijkse brandpreventieweken staan jonge ouders centraal. Daarom is er door de brandweer een geboortetas samengesteld met praktische informatie en producten voor de brandveiligheid van de kinderkamer. Zo zit er in de tas een rookmelder en de folder ‘Brandveiligheid jonge ouders’. Te midden van beschuit met muisjes, kraamvisite en korte nachten vragen we tijdens deze weken ook aandacht voor de brandveiligheid in en om het huis.

Dinsdag 16 oktober ging ik ‘s middags met een brandpreventiemedewerker van de Veiligheidsregio Utrecht op kraamvisite bij de pasgeboren Amy van der Wal om het gezin met haar geboorte te feliciteren.

CONFRONTEREND Aan Amy’s moeder heb ik de geboortetas gegeven en met elkaar hebben we over de brandveiligheidsmaatregelen in hun huis gesproken. Die bleken al goed op orde. Ik vind het wel confronterend om het moment van de kraamvisite te gebruiken om over een mogelijke brand te praten. Maar gelukkig trof ik een nuchtere moeder aan die al goed nagedacht had over een dergelijke situatie.

Het sluiten van binnendeuren zorgt ervoor dat de verspreiding van giftige rook beperkt blijft en je meer kans en tijd krijgt om veilig te vluchten. De rookmelders moeten altijd goed hoorbaar zijn, want van de rook wordt u niet wakker. Vervolgens moet je ook een vluchtplan hebben wat begint met het vrijhouden van de vluchtweg inclusief de trap. Spreek af wie voor welk kind zorgt en bepaal vooraf de snelste en veiligste vluchtroute. De voordeursleutel moet makkelijk op een vaste plek bij de voordeur te bereiken zijn. Dat voorkomt tijdverlies.

WINST Natuurlijk kunt u rekenen op de brandweer die na een 112-melding snel ter plaatse is, maar die is altijd te laat, want er is dan al brand. De meeste winst is te halen door een brandveilig huis. Bij de nieuwbouw zijn brandveiligheidszaken verplicht door het Bouwbesluit. Maar ook stekkerdozen, opladers van mobieltjes en iPads, de wasmachine en de wasdroger kunnen brand veroorzaken. Deze brandpreventieweken dragen bij aan onze bewustwording, zodat een roze wolk geen rookwolk wordt.