Jongeren van toen en nu intensief met elkaar in gesprek.
Jongeren van toen en nu intensief met elkaar in gesprek. Hannie van de Veen

'Ontdek gisteren, begrijp vandaag'

29 oktober 2018 om 15:17

Slotweek Maand van Geschiedenis

WOUDENBERG In de slotweek van de Maand van de Geschiedenis werden behalve de expositie over rebelsheid en solidariteit ook drie avonden georganiseerd.

Op woensdag vertelde Mees de Man in de Oudheidkamer over personen en gebeurtenissen die een rol speelden in de geschiedenis door verzet en opstand zoals Gandhi, Maarten Luther, Aletta Jacobs, Martin Luther King, Wilhelmina Drucker, de Burgeroorlog in Amerika, muiterij op schepen en in het leger, de 80-jarige oorlog en protesten in de jaren '60.

De dag erna hield Roel Janssen een lezing met filmpjes over 1968 en zijn boek '1968-you say you want a revolution?'. Hij onderbrak destijds zijn studie en sloot zich in Parijs aan bij studenten die in opstand kwamen tegen de gevestigde orde. Die gebruikte veel geweld om de protesten neer te slaan. Ook was deze avond een bijpassende documentaire met Geert Mak te zien waarna velen bleven napraten. Op de laatste dag was er een slotprogramma. Op de ramen waren gedichten geplakt van Jelly Verwaal en Theo Koot. Er werd een, voor deze avond te lange, documentaire over de protestbeweging Occupy in Rome, Madrid en Lissabon vertoond. Deze internationale protesten in 2011 waren gericht tegen economische ongelijkheid en het gebrek aan toekomstperspectief voor jongeren. Kees Hoeven, Jorrit Steenbeek, Babet Veldhuizen, Marjan van Egten en Marjolein van Elteren vormden een panel voor het door Sierd Smit geleide debat over idealen en wat daarvan terechtkomt. Volgens hen is er ook nu solidariteit met anderen, maar komen contacten anders tot stand. Tegenwoordig spelen social media daarbij een belangrijkere rol dan demonstraties. Wel zou het mooi zijn als ouderen en jongeren meer contact met elkaar hebben, maar een eigenschap van jeugd blijft dat ze zich willen afzetten waardoor er behalve bij kerk of sport weinig gemeenschappelijks is. Vervolgens liet Ody Honders met oude foto's zien hoe de jeugd in Woudenberg in de jaren '60 streed voor speelruimte en dansavonden die 'The Electric Strings' en 'Seven Ups' verzorgden. Later wilde Ody met 'Light up the fire' in de kerk gospelmuziek spelen, maar het duurde even voor dat mogelijk werd. Ook in Woudenberg viel het niet mee om tegen de gevestigde orde in te gaan.

een hoekje van de tentoonstelling
Sierd Smit verzorgt de inleiding
Gemengde Noten voor deze gelegenheid o.l.v. Kees Hoeven
het debatpanel, v.l.n.r. Marjolein van Elteren, Marjan van Egten, Babette Veldhuizen, Jorrit Steenbeek, Sierd Smit en Kees Hoeven
Ody Honders vertelt over de jaren '60 in Woudenberg
Arnold Keller en Edgar Wildenburg
Mees de Man geeft een lezing in de Oudheidkamer