Arjan, Luuk en Rianne Brouwer uit Barneveld.
Arjan, Luuk en Rianne Brouwer uit Barneveld. Pauw Media

‘Het begon steeds meer te kriebelen’

16 november 2021 om 16:30 Economie Tips van de redactie

BARNEVELD Een flink aantal uur in de week werken en ook nog een gezinnetje runnen? In deze tijd ontkomen veel mensen er niet aan. Vaak is het ook een bewuste keuze, want het geeft allebei voldoening. Toch liggen er valkuilen en vraagt het wijsheid om een en ander in goede banen te leiden. In gesprek met drie gezinnen over hun ervaringen.

Rianne Brouwer-van den Hoorn (34) werkt bij familiebedrijf Van den Hoorn bestratingsmaterialen en graszodenkwekerij, dat opgericht is door haar opa. Daarna volgde de overname door haar vader en zijn broer. De Barneveldse buigt zich tegenwoordig vooral over de administratie, maar springt ook in bij de verkoop. ,,Het accent ligt op de backoffice, met onder meer de personeelszaken.” 

FAMILIEBEDRIJF Ze vertelt dat de drukte per seizoen erg verschilt. In het voorjaar is het veel drukker, omdat iedereen dan met de tuin bezig is. ,,Zelf werk ik drie tot vier dagen per week. Omdat het een familiebedrijf is, ben ik extra gemotiveerd om er iets extra’s voor te doen. Ik vind het erg leuk om meer verantwoording en afwisseling te hebben.”

Rianne woont sinds 2021 samen met haar echtgenoot pal naast het bedrijf aan de Oostlaan in Barneveld. Ze is sinds 2016 zelf mede-eigenaar van het bedrijf, samen met haar broer Erik van den Hoorn. Ook haar man Arjan Brouwer werkt vanaf dat jaar fulltime bij het bedrijf.

In de jaren ervoor werkte Rianne ,,met veel plezier’’ bij telecombedrijf Van Delen, maar ze kwam met het oog op de toekomst op het idee dat het fijn zou zijn om in de zaak van haar ouders te komen. ,,Het begon steeds meer te kriebelen om het familiebedrijf voort te zetten.”

WERK EN PRIVÉ Rianne en Arjan vinden het prettig om te werken in hetzelfde bedrijf, waar ze verschillende taken hebben. ,,Mijn ouders werkten ook altijd samen en dat ging goed. Nu werk ik met mijn ouders, mijn broer en mijn man. Ik ben het gewend dat werk en privé door elkaar heen lopen, en dat gaat beide kanten op. Nu vind ik het fijn dat ik er ook deel vanuit maak. Negentig procent van de tijd werkt het heel prettig, al moet je soms weleens oppassen dat het niet alleen maar over de zaak gaat.”

KORTE LIJNTJES Vroeger ging die mix van werk en privé flink ver en zat het personeel ook aan de keukentafel van Riannes ouders. Tegenwoordig is dat meer gescheiden. Er is een kantine bij het bedrijf gebouwd en er is een afscheiding geplaatst tussen het bedrijf en de woning.

Er werkt twaalf man personeel bij Van den Hoorn. ,,We hebben korte lijntjes met elkaar en weten best veel van onze werknemers. In het voorjaar verwachten we veel van hen, zodat je daar in het najaar en de winter wat rekening mee kunt houden.”

Het echtpaar heeft een zoon, Luuk. Rianne brengt en haalt hem meestal van school, maar schakelen hier ook de oma’s voor in. ,,Zo nu en dan is het heel prettig als mijn man dat een keer kan doen, als dat zo uitkomt.” Rianne en Arjan hebben een goede band met hun ouders en zij passen graag op hun kleinkind. ,,Onze zoon vindt het fijn bij zijn opa’s en oma’s.  Hij is elke week een vaste dag bij mijn ouders en een dag bij Arjans ouders. Ik vind het fijn dat hij zo een goede band met ze kan opbouwen. En voor ons is het prettig om zo’n vangnet te hebben.”

‘Reizen was niet meer te combineren met gezin’

Bij haar vorige werkgevers moest de Scherpenzeelse Manon van den Broek-van de Weerd (33) veel reizen, naar plaatsen als Zoetermeer en Hoofddorp. Dat brak haar op. ,,Dat was niet meer te combineren met ons gezin. Bovendien moest ik daar minimaal 28 uur werken, en dat vond ik teveel. Ik was enorm aan het rennen en vliegen. Daar was ik geen moeder voor geworden, was mijn gevoel. Dat wilde ik anders. Na mijn zwangerschapsverlof voor mijn zoon, ben ik daarom gaan werken bij de Donselaar Groep. Lekker in de buurt en het bevalt goed.”

RACE TEGEN DE KLOK Manon studeerde in 2011 af aan de Hogeschool van Utrecht aan de opleiding Human resource management. Vervolgens kon ze meteen aan het werk in het HR-vak bij een grote IT-dienstverlener. Nu werkt ze sinds drie jaar als HR-adviseur (personeelszaken) op de stafafdeling bij de Donselaar Groep in Renswoude, die actief is voor zeven bedrijven in de regio, waaronder Donselaar Tenten, Outstanding, Villatent, Verdo Werkt, Tent Trading en Rechargers. ,,Wij ondersteunen al deze bedrijven, waarbij rond de honderd man personeel in dienst is. In het hoogseizoen hebben we ook te maken met pieken.”

Manon werkt 24 uur in de week. Dat betekent dat ze in drie dagen alles aanpakt dat te maken heeft met personeel en arbeid. ,,Bijvoorbeeld op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom, werving en selectie, ziekteverzuim, salarisbetaling, pensioen- en arbodienstcontracten.”

Ze werkt op maandag, dinsdag en donderdag, terwijl ze woensdag en vrijdag thuis is. ,,Op die vrije dagen ben ik er voor mijn zoon Senn (3) en ‘s middags ook voor mijn dochter Mila (5).” Haar man, Robert van den Broek (32), werkt fulltime bij Van Heugten Transport in Scherpenzeel als accountmanager. 

Manon merkt op dat haar werk eigenlijk nooit af is. ,,Het is een beetje een race tegen de klok om alles in drie dagen aan te pakken. Daarom doe ik thuis nog veel, als de kinderen op bed liggen. Dat is een keuze, want ik wil overdag ook tijd hebben om iets voor de school van mijn dochter te doen en om vriendinnetjes van haar te ontvangen. Het mooie is dat ik op deze manier wel flexibel kan blijven, omdat ik dicht bij huis werk. Als een ziek kind opgehaald moet worden van school of opvang kan ik dat gewoon doen.”

GEMOEDELIJK Haar echtgenoot vindt het geen probleem als Manon ’s avonds weleens werkt. Hij vindt het prettig om zelf even televisie te kijken of te gaan sporten. ,,Hij werkt doorgaans tot zes uur ’s avonds en houdt het daarbij. Ik haal zelf de kinderen op bij het kinderdagverblijf of mijn schoonmoeder. En tussen de middag eet mijn man thuis samen met Mila een boterham.”

Manon zegt dat ze er geen moeite mee heeft om de knop om te zetten als ze van haar werk thuis komt. Dan denkt ze niet veel meer aan haar werk. ,,Tenzij ik nog iets wil doen, dan stel ik me daar vooraf op in. Mijn collega’s kunnen me wel appen als er spoed bij is. Ik laat ze weten wanneer ik beschikbaar ben.”

Robert en Manon wisselen onderling veel dingen uit die ze overdag tijdens het werk meemaken. ,,Ik vind het fijn om van elkaar te weten waar je mee bezig bent. We kijken weleens bij elkaar om het hoekje op het werk. De drempel bij Donselaar ligt heel laag, dat vind ik erg fijn. De sfeer is er gemoedelijk.”

‘Team vormen en elkaar de ruimte geven’

,,Ik coördineer vooral sportartikelen voor nieuwsblad Ede Stad, de commerciële projecten en zie kans om ook zelf te schrijven en video’s te maken. Mijn taak is behoorlijk divers”, zegt Boy Imminck. Als correspondent zette de Edenaar in 2004 zijn eerste stappen in het vak voor de BDU. Nu is de journalist alweer elf jaar in loondienst voor deze uitgever. De laatste jaren is hij redacteur voor cluster Ede, met nieuwsbladen die uitgegeven worden in de Gelderse Vallei.

Boy zegt dat hij ook te maken heeft met de nieuwsdiensten, waarbij je snel moet publiceren op de websites. Dit laat zich niet vangen in afgepaste tijden. ,,Dan doe je ’s avonds of in het weekend wel eens wat extra’s. Maar dit betekent niet dat hier thuis alles voor moet wijken, want met mijn partner Mariska heb ik goede afspraken gemaakt. Over wie wanneer onze kinderen naar school brengt en ze ophaalt, zij gaan natuurlijk voor.”

AFSTEMMING Op vrijdagen kan de redacteur thuis werken, omdat hij op zijn computer kan inloggen in het krantensysteem. Eerst zorgde hij die dag ook voor Siem (5), maar zijn zoon gaat inmiddels naar school. Nu past hij op vrijdag, naast zijn werkzaamheden op zijn jongste, Philou (1). Vrij regelmatig werkt Boys partner ook een dag thuis en dat vraagt afstemming, zeker met het oog op de kinderen. Mariska is medewerker van de eigenarendesk bij TopParken. Zij werkt gemiddeld dertig uur in de week.

Boy heeft zelf een contract van veertig uur, maar dit aantal varieert nogal eens per week. Het kan zomaar gebeuren dat hij thuis meteen moet inloggen om het laatste nieuws online te plaatsen. ,,Dat doe je soms ook even als je thuis visite hebt. Dat komt voor, maar Mariska weet vanaf het moment dat we elkaar leerden kennen dat dit bij mijn werk hoort. Ze is eraan gewend geraakt. Desondanks kan het natuurlijk vervelend zijn.”

AANDACHT De Edenaar zegt dat je als partners een team moet vormen en elkaar tegelijk de ruimte kunt geven. ,,Mariska houdt alles echt draaiende. Ik zou niet kunnen doen wat ik nu doe, als zij er niet zou zijn. Als er een keer iets niet kan, ga je in gesprek om het op te lossen. Wanneer ik - na het werk op de redactie - de sleutel in de huisdeur steek, probeer ik meteen zoveel mogelijk aandacht te hebben voor Mariska en onze kinderen. Maar ja, ook thuis heb je te maken met appjes, mailtjes en telefoontjes die aan het werk gerelateerd zijn. Af en toe zet ik mijn telefoon op stil, zodat ik even puur de tijd en aandacht heb voor het thuisfront. Dat is weleens lastig in deze tijd.”

Boy zegt dat hij de knop redelijk goed om kan zetten als hij van het werk thuis komt, al lukt hem dat niet altijd. ,,Ik probeer die werelden te scheiden en dat is soms ook wel nodig, want ze verdienen allebei volop de aandacht.”

KLANKBORD Mariska en Boy hadden het streven om hun jonge kinderen zo min mogelijk bij de kinderopvang te brengen. Liever zien ze dat Siem en Philou bij opa’s en oma’s zijn. ,,We zijn er heel blij mee dat ze op dinsdag bij een oma terecht kunnen. Het is een fijn gevoel dat je kinderen bij een bekende zijn. Op die manier gaat het fantastisch.”

Tijdens het coronajaar was het soms één grote chaos in het gezin, laat Boy weten. ,,Want wij moesten thuis werken. Dan hadden we ook nog Siem erbij, die we les moesten geven. Tegenwoordig is er op zijn school een continurooster ingevoerd, zodat hij om kwart over twee al naar huis kan. Dat was even wennen.”

Boy en Mariska vinden het leuk om interesse voor elkaars werk te tonen. Zo ziet de redacteur zijn partner weleens op kantoor verschijnen om een kopje koffie te drinken. Andersom wordt er thuis ook over de baan van Mariska gesproken. ,,Qua werk zijn we ook wel een klankbord voor elkaar, zeker bij uitdagingen of problemen. Dat is fijn!”

Aangeboden door Baandichtbij.nl

Manon en Robert van den Broek.
Boy en Mariska genieten met de kinderen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie