Eén van de insprekers blij met de aanpassingen en ziet dat dit het hoogst haalbare is.
Eén van de insprekers blij met de aanpassingen en ziet dat dit het hoogst haalbare is. Joke van der Heide

Aangepast plan voor Zegheweg 8A: ‘Blij, maar ook teleurgesteld’

4 november 2021 om 10:08 Nieuwbouw

WOUDENBERG Het college van B en W heeft besloten aanpassingen te doen aan het ontwerpbestemmingsplan Zegheweg 8A. Dit naar aanleiding van inspraak van omwonenden aan de Huisstede, kritische noten van de oppositie en een oproep van de SGP om een gesprek met de betrokkenen te faciliteren voor de raadsvergadering van 28 oktober.

Dit is gebeurd en heeft geleid tot herziening van het plan op een aantal punten. De afstand tot de Zegheweg is met 1,5 meter vergroot naar 4,5 meter. De insprekers hadden aangegeven dat zij de afstand van de bebouwing tot de Zegheweg te krap vonden en dat daarmee de landschappelijke kwaliteit van de Zegheweg benadeeld werd. 

Zij wezen het college op het bestemmingsplan Hoevelaar, waar staat dat bebouwing op minimaal 5 meter van de berm van de Zegheweg dient te blijven. In overleg met de initiatiefnemer is besloten dat de woningen 1,5 meter smaller worden. Dit is volgens de initiatiefnemer het maximaal haalbare, omdat er voldoende ruimte in de woning moet zijn voor een rolstoel en rollator.

Naar aanleiding van de inspraak over de parkeerproblematiek zijn er twee parkeerplaatsen op eigen terrein vastgelegd voor bezoekers. Eén extra parkeerplaats is mogelijk aan de voorzijde doordat het plan verder van de weg ligt. De andere parkeerplaats, die oorspronkelijk alleen voor pakket- en postbezorgers zou zijn, wordt een parkeerplaats voor dubbelgebruik. 

Gezien de inrichting en functie van de Zegheweg is het niet wenselijk om op de Zegheweg te parkeren. Aan de Huisstede is daar ook geen ruimte voor, in Hoevelaar wel. Om parkeren daar gemakkelijker te maken wordt er een kortere route gerealiseerd via een brug voor voetgangers en fietsers aan de zuidkant van het perceel.

LEEFTIJDSGRENS De zorgen van de insprekers over de leeftijdsgrens heeft het college ook opgepakt. Planologisch gezien kan niet worden vastgelegd dat de woningen alleen voor senioren (55+) zijn. De Vereniging van Eigenaren kan dit wel opnemen als voorwaarde in de statuten en/of koopakte. Dit zal nu gebeuren. In de overeenkomst tussen de gemeente en de initiatiefnemer is de leeftijdsgrens ook opgenomen.

Op deze drie punten wordt het bestemmingsplan en de anterieure overeenkomst met de initiatiefnemer aangepast. Het bouwvolume van zeven appartementen, terwijl volgens de wijzigingsbevoegdheid er maximaal vier woningen mogen komen, wordt niet aangepast. Met vier appartementen blijkt het plan financieel niet haalbaar. Het volume van het gebouw is echter wel 1,5 meter kleiner geworden ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

HOOGST HAALBARE Eén van de insprekers geeft aan dat zij zich realiseert dat het uitzonderlijk is dat er op zo’n laat moment in het proces zoveel aanpassingen worden gedaan aan het ontwerpbestemmingsplan. Zij is dan ook blij met de aanpassingen en ziet dat dit het hoogst haalbare is. Zij is echter wel heftig teleurgesteld in de wijze waarop dit proces met de gemeente gelopen is.

OPPOSITIE De oppositiepartijen waren ook positief over de aanpassingen. Dit betekent echter niet voor Henk van de Wetering (PvdA-GL) dat alle bezwaren weg zijn. Hij heeft gemengde gevoelens over de communicatie richting de inwoners en de verdere planologische uitwerking van de Zegheweg. Bij Jan Bessembinders (CDA) blijft knagen waarom het niet in één keer goed kan, zonder inspraak en frustratie achteraf bij de omwonenden.

RAAD VAN STATE Jan Mulder (SGP) stelde dat de aanpassingen goed waren, omdat het plan bij de Raad van State geen stand zou hebben gehouden. Op zijn vraag over de te korte inspraakprocedure vertelde wethouder Pieter de Kruif dat de initiatiefnemer verantwoordelijk is om de participatie goed vorm te geven. 

BETON Het college gaat wel onderzoeken of het juridisch mogelijk is om een reactietermijn van minimaal 30 dagen als voorwaarde te stellen. Dat de locatie volgepompt wordt met beton, terwijl aan andere inwoners gevraagd wordt om de stenen uit hun tuin te halen voor duurzaamheid en waterproblematiek, vindt de SGP moeilijk. Het aangepaste voorstel is op 28 oktober unaniem aangenomen door de raad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie