Om verder onderzoek naar kanker te ondersteunen gaat 50 procent van de opbrengst naar KWF.
Om verder onderzoek naar kanker te ondersteunen gaat 50 procent van de opbrengst naar KWF. Tom Horst

Vrienden van Niek fietsten 63.000 euro bij elkaar: ‘Kwamen veel emoties los’

4 oktober 2021 om 09:00 Mensen

WOUDENBERG De vrienden van Niek de Groot uit Woudenberg hebben vrijdag 24 september de actie Klimmen voor Niek afgesloten met het beklimmen van de Alpe d’Huez. De actie, die in totaal 63.000 euro heeft opgeleverd, stond in het teken van Niek die zij in maart van dit jaar aan de gevolgen van kanker op 33-jarige leeftijd zijn verloren. 

De zeven Woudenbergse vrienden, Ellard de Voogd, de broers Jaap en Kees van Dam, John Hardeman, Tom Horst, Tonny van Keulen en Wilco van Renselaar hebben de actiedag als ‘zeer bijzonder’ ervaren. De vrienden startten vrijdag om 6.00 uur met de bergbeklimming. ,,We hebben tijdens de klim kunnen genieten van uitzonderlijk mooi weer, vertelt Jaap van Dam. ,,Tijdens het klimmen was het afzien en kwamen er veel herinneringen en emoties los.’’ 

De vrienden waren dankbaar dat ze dit moment konden delen met de vrouw en driejarige dochter van Niek, Joanne en Lauren, de ouders van Niek, broer van Niek met gezin en hun vrouwen, die ook naar Frankrijk waren afgereisd om hen aan te moedigen en te ondersteunen. Zij stonden opgesteld in bocht 7 (de Nederlandse bocht) en aan de top, om er te zijn voor de vrienden. Niek was zelf ook levensgroot ‘aanwezig’ op spandoeken.

,,We hebben die dag alles gegeven om zo vaak mogelijk de berg op te gaan’’, vervolgt Van Dam. ,,Ieder heeft daarin zijn eigen topprestatie geleverd, zowel op de fiets als op hardloopschoenen. Ook de broer van Niek, Henk, heeft die dag als eerbetoon aan Niek de berg beklommen op de racefiets van Niek.’’ Tijdens de laatste klim was de hele groep op de top van de berg, om samen de finale finishers te onthalen. ,,De saamhorigheid was groot en de gedachten gingen uit naar Niek.’’ De vrienden hebben het verloop van de dag en het prachtige weer ,,echt als een zegen van God ervaren’’.

Naast het sportieve aspect zijn de groep vrienden verwonderd over alle steun en donaties die zij in de voorbereiding op de beklimming van de Alpe d’Huez hebben ontvangen. Zij willen de donateurs en mensen die de actie op allerlei andere wijzen hebben ondersteund heel hartelijk danken. De actie Klimmen voor Niek heeft uiteindelijk ruim 63.000 euro opgeleverd. Om verder onderzoek naar kanker te ondersteunen gaat 50 procent van de opbrengst naar KWF.

Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar Peuterdagcentrum Amersfoort, een onderdeel van Amerpoort. Lauren, de dochter van Niek, gaat omdat ze is geboren met het syndroom van Joubert, een aandoening aan de kleine hersenen, een aantal dagen per week naar het peuterdagcentrum. Het centrum is deels afhankelijk van giften. De vrienden zijn blij hier een bijdrage aan te kunnen leveren. Het laatste deel van de opbrengst gaat naar een aanpassing van de schuur en de kinderkamer van Lauren. Deze aanpassingen zijn nodig voor een bakfiets met daarin ruimte voor een rolstoel voor Lauren. 

Ten slotte heeft de De Ronde Tafel 132 Scherpenzeel, een groep jonge ondernemers uit Woudenberg en Scherpenzeel aangegeven een bijdrage te willen leveren aan de aanschaf en het onderhoud van een aangepaste fiets voor Lauren.

Afbeelding
Vrienden van Niek.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie