Het centrum van Woudenberg.
Het centrum van Woudenberg. Janneke Hek

Verkiezingsbelofte verbroken: Toch geen onderzoek naar zondagsopening

29 september 2021 om 09:46 Politiek

WOUDENBERG De coalitiepartijen GBW, CU en VVD zien af van hun verkiezingsbelofte om in deze raadsperiode een onderzoek te doen naar de zondagsopening van winkels. Het onderzoek moest uitwijzen in hoeverre de wens, nut en noodzaak leeft bij de Woudenbergse inwoners, ondernemers en andere betrokkenen naar winkelopenstelling op zondag.

,,Als coalitiepartijen vinden wij het niet goed uit te leggen aan de Woudenbergers om de gemeentelijke financiën op dit moment te belasten met de kosten voor een dergelijk onderzoek. Inwoners, verenigingen en stichtingen krijgen bij de lopende bezuinigingen al te maken met bezuinigingen, hogere kosten of minder voorzieningen. Hoewel de kosten van het onderzoek incidenteel van aard zijn, is het voor ons op dit moment niet uit te leggen aan de Woudenbergers”, liet Elli van Oosterom namens de coalitiepartijen weten in de raadsvergadering van 23 september.

De kosten van een representatief onderzoek, via een onafhankelijk onderzoeksbureau zouden ongeveer 9.000 euro bedragen. Daarbij komen volgens de coalitiepartijen nog de kosten van inhuur van externe krachten door de gemeente om het proces te begeleiden. De ambtelijke druk laat het niet toe dat dit wordt opgepakt door de bestaande bezetting binnen de gemeente.

De coalitiepartijen stellen zich op het standpunt dat het aan de nieuw te vormen coalitie is om afspraken te maken over een mogelijke zondagsopening. Vier jaar geleden schoven zij dit ook voor zich uit. Na een verhitte verkiezingscampagne over dit onderwerp, waarin de meerderheid van de raad voorstander was van de zondagsopening, blokkeerde de CU echter de zondagsopening in de coalitie-onderhandelingen. GBW en VVD kwamen als doekje voor het bloeden met de oplossing van een onderzoek.

Of de uitslag van het onderzoek invloed zou hebben gehad op het standpunt van de partijen is de vraag. Jhony Stalman (VVD) liet De Woudenberger weten dat het standpunt van de VVD helder is. ,,Wij zijn van mening dat iedereen zelf mag bepalen wat hij of zij wil doen op zondag. Dat geldt voor inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. Als in de volgende periode een ondernemer een aanvraag doet om op zondag zijn winkel te openen dan steunen wij dat. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verenigingen wanneer zij activiteiten of evenementen op zondag willen organiseren.”

Peter van Schaik (GBW) gaf met enig voorbehoud aan dat in het conceptverkiezingsprogramma dat nog moet worden vastgesteld door de leden, staat dat GBW een voorstander is van het verruimen van de winkeltijdenverordening, die winkelopening op zondag in Woudenberg mogelijk maakt. GBW vindt wel dat het initiatief hiertoe moet worden genomen door de DES of een individuele retailondernemer. Om rekening te houden met de gevoelens van de tegenstanders stelt GBW voor om de openstelling te beperken van bijvoorbeeld 12.00 tot 17.00 uur.

Elli van Oosterom (CU) antwoordde in de gemeenteraad dat de CU-programmacommissie bepaalt wat er in het verkiezingsprogramma komt en niet de fractie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie