Het damesteam van Woudenberg aan het begin van afgelopen seizoen. Linksboven aanvoerster Anne Holtsingel en uiterst rechts Puck Zweekhorst, die in februari plotseling overleed. ,,We missen Puck nog bij elke training.
Het damesteam van Woudenberg aan het begin van afgelopen seizoen. Linksboven aanvoerster Anne Holtsingel en uiterst rechts Puck Zweekhorst, die in februari plotseling overleed. ,,We missen Puck nog bij elke training." VV Woudenberg

Vrouwenteam VV Woudenberg zoekt nieuwe trainer: ‘Een mooie uitdaging in het verschiet’

11 juli 2021 om 08:02 Voetbal

WOUDENBERG Een fanatiek stel jonge voetbalsters, die de komende jaren nóg beter willen worden. Dat is van toepassing op het vrouwenteam van Woudenberg, dat door verdrietige omstandigheden afgelopen seizoen nog verder naar elkaar toe groeide. Wel is er met het oog op het komend seizoen nog één uitdaging: ze zoeken een nieuwe trainer.

Aan het woord is Anne Holtsingel, de 24-jarige aanvoerster van het vrouwenteam van Woudenberg. Ze legt uit dat de ontwikkeling van het meiden- en damesvoetbal, met dank aan de successen van de ‘Oranje Leeuwinnen’, ook bij Woudenberg in de lift zit. Zelf begon ze al op 6-jarige leeftijd met voetballen. Destijds was ze vaak onderdeel van jongensteams, iets wat ze als heel positief ervaren heeft. ,,Bij de jongens gaat het er op die leeftijd vaak al net wat beter en fanatieker aan toe. Als jong meisje leer je daar ook veel van”, legt ze uit.

Anne bleek over talent te beschikken en werd gevraagd om bij Saestum in Zeist, de club met traditioneel sterke meiden- en vrouwenteams, te gaan voetballen. Dat deed ze vier seizoenen, maar een hardnekkige enkelblessure gooide roet in het eten. ,,Ik had zoveel last van mijn enkel, dat ik moest kiezen tussen een operatie of een stapje terug doen. Uiteindelijk heb ik voor dat laatste gekozen.”

Anne keerde bij Woudenberg terug op het oude nest, waar het damesvoetbal zich ook ontwikkelde. Waar Anne in het verleden niet de keuze had om tegen jongens of meiden te voetballen, kan dat nu inmiddels wel. Zo beschikt Woudenberg na de zomer over meidenteams in diverse categorieën zoals de MO15-1, MO12-1, MO12-2 en de MO10-1. ,,We hebben inmiddels 82 meiden op de club”, weet ze.

Juist omdat er sprake is van die groei in alle leeftijdscategorieën is Woudenberg er veel aan gelegen om het vrouwenelftal op de been te houden. De selectie van de vrouwen is niet al te breed, maar wel bloedfanatiek. ,,We hebben tot vorige week doorgetraind en direct na de zomerstop gaan we er natuurlijk weer twee avonden per week tegenaan”, vertelt Anne, die met haar 24 jaar tot de oudste speelsters behoort.

Alleen is nog één probleem: Het elftal zoekt nog een nieuwe trainer voor komend seizoen die de rol van Eric Janssen overneemt. Janssen was de afgelopen drie seizoenen de coach, maar in goed overleg is de samenwerking beëindigd. ,,Ondanks dat de afgelopen seizoenen niet afgemaakt konden worden door corona, hebben we een goede periode gehad onder leiding van Eric”, vertelt Anne. ,,Met een nieuwe trainer hopen we onszelf nog verder te ontwikkelen.”

Ze denkt dat het elftal voetballend nog beter voor de dag kan komen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat dat erin zit. We moeten bijvoorbeeld nog leren dat we niet altijd vooruit hoeven te voetballen, maar dat het slim is om af en toe ook langer op balbezit te spelen. Daarnaast kunnen we als speelsters door individuele aandacht van een nieuwe coach allemaal een nog stapje beter worden”, denkt Anne.

Daarmee heeft ze het wensenlijstje voor de ideale kandidaat wel opgesomd. Maar wat haar ploeggenoten de afgelopen weken ook probeerden, de zoektocht naar een nieuwe coach heeft nog geen resultaat opgeleverd. ,,De afgelopen weken hebben verschillende mannen binnen de club aan ons trainingen gegeven, daar waren we heel blij mee”, benadrukt Anne. 

Maar dat was uit nood: degenen die de trainingen verzorgden, vervullen binnen Woudenberg al andere vrijwilligersfuncties. Om die reden wordt naar een structurele oplossing gezocht. ,,Juist nu het meidenvoetbal zo goed verloopt, zou het zonde zijn als dit niet lukt”, vindt Anne, die uitlegt dat het vrouwenteam nog een jaar of drie moet zien te overbruggen. ,,Dan komen ook de meiden van 14 en 15 jaar over naar de senioren en kunnen we structureel bouwen aan een mooie vrouwenafdeling binnen de club.”

De vrouwen van Woudenberg speelden de afgelopen seizoenen in de vierde klasse, maar hebben het in zich om een niveau hoger te gaan. In de afgelopen twee coronaseizoenen draaide Woudenberg bovenin mee, maar werd de competitie voortijdig afgebroken. ,,Met een nieuwe coach hopen we volgend seizoen eindelijk te kunnen promoveren”, zegt Anne, die daarmee laat zien dat er voor eventuele kandidaten dus een mooie uitdaging in het verschiet ligt. ,,Aan onze motivatie zal het niet liggen. We willen met een nieuwe trainer het maximale eruit halen.”

Wie geïnteresseerd is om trainer-coach van het dameselftal van Woudenberg te worden, wordt uitgedaagd om contact op te nemen met clubvoorzitter Michel van Raaij. Dat kan via voorzitter@vvwoudenberg.nl. Ook nieuwe speelsters zijn nog van harte welkom.

‘We missen Puck bij elke training’
Het vrouwenteam van Woudenberg heeft een heftige tijd achter de rug. Op donderdag 18 februari overleed hun ploeggenoot Puck Zweekhorst. ,,We missen Puck nog steeds bij elke training”, vertelt Anne Holtsingel. ,,Ze was onze spits die heel vaak scoorde, maar ze was zoveel meer. Ze was een gangmaker binnen ons team. We maakten veel lol, zij was degene die op tafel danste als we gewonnen hadden. Ze lag enorm goed in de groep, we hebben plotseling een goede vriendin verloren.”
Puck overleed tijdens de lockdownperiode, wat het afscheid nemen moeilijker maakte. ,,We hebben samen de crematie, die online uitgezonden werd, in de kantine gekeken. Het was een heftige tijd”, zegt Anne, die vertelt dat de trainingen vlot na de uitvaart weer hervat mochten worden. ,,Daar zag iedereen destijds heel erg tegenop, maar het was ook fijn. Uiteraard hebben we Puck op dat moment ook herdacht.”
Dat zal het team ook doen wanneer de vrouwen na de zomerstop weer hun eerste wedstrijd zullen spelen. ,,Puck was altijd vrolijk als ze op het voetbalveld stond. We zullen haar nooit vergeten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie