Joke van der Heide

[VOORWAARDE] Om te voldoen aan de grote vraag naar goedkopere sociale huurwoningen heeft de raad per 1 augustus 2019 deze afspraak met het college gemaakt. ,,Zo hebben we wettelijk als raad een stok achter de deur, want als prikkel hebben we opgenomen dat die huurprijzen een voorwaarde zijn om de woningen mee te kunnen rekenen als sociale huurwoning. Het voordeel is dat bij deze huurprijzen mensen met een inkomen tussen de 23.000 en 30.000 euro al in aanmerking komen voor een woning, terwijl je voor een huurprijs van 730 euro 39.000 euro moet verdienen om de woning toegewezen te krijgen. Woningcorporaties moeten zich aan deze afspraken houden, projectontwikkelaars zijn hier vrij in”, legt Moniek van de Graaf (PvdA-GL) uit.

[CREATIEF BOEKHOUDEN] Volgens wethouder Pieter de Kruif heeft de projectontwikkelaar dezelfde eisen voor de sociale huurwoningen als de woningcorporatie Omnia Wonen. De woningen mogen bijvoorbeeld pas na 20 jaar worden verkocht. De wethouder erkende tijdens het debat op 6 mei dat er niet passend hoeft te worden toegewezen door de projectontwikkelaar. ,,Maar dan komt het creatief boekhouden om de hoek kijken. Het college geeft aan dat de afspraken met de projectontwikkelaar al gemaakt zijn voor 1 augustus 2019 en deze dus wel mogen worden meegeteld bij hun opgave. Op mijn vraag wanneer dat dan geweest is, reageerde de wethouder dat dit ergens tussen 2018 en 2019 was. Dat is vreemd want al vanaf 2018 speelde deze discussie in de raad.”

Moniek van de Graaf begrijpt niet waarom het college meer waarde hecht aan de belangen van de projectontwikkelaar dan de Woudenbergse starters en mensen/gezinnen met een klein inkomen. Ze was helemaal verbaasd dat Omnia Wonen, de woningcorporatie die de sociale huurwoningen in Woudenberg verzorgt, niet eens de kans heeft gehad om de woningen te kopen. ,,Dat de projectontwikkelaars alles liever in eigen beheer doet, snap ik, want dan is de opbrengst hoger.”

Dit project staat niet op zichzelf. Daarom begrijpt Moniek van de Graaf niet dat de wethouder zo trots alle lopende projecten op sociale media laat zien. ,,Natuurlijk is het fijn dat er zoveel gebouwd wordt, maar dat zou voor alle groepen moeten zijn. Bij de afgelopen projecten wordt het sociale huuraanbod vergeten. Bij de Prins Hendrikstraat zijn de woningen voor mensen van Reinaerde en niet via de markt verkrijgbaar. Bij INBO wilde de projectontwikkelaar geen sociale huurwoningen en bij de Zegheweg heeft de projectontwikkelaar besloten om niet voor zorgwoningen, maar voor zorgeenheden te gaan.”