Afbeelding
Fotografie Henk Bol in opdracht van de Provincie Utrecht

Woudenberg in top 100 beste woongemeenten

18 augustus 2020 om 06:39 Wonen

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg is doorgedrongen tot de top 100 van beste woongemeenten in Nederland, een ranglijst die jaarlijks wordt vastgesteld door Elsevier Weekblad in samenwerking met Bureau Louter. Met goede scores op onder meer het gebied van winkels, zorg en bereikbaarheid is Woudenberg in 2020 gestegen van plaats 106 naar plek 99.

De onderzoekers hebben 97 punten binnen de 355 gemeenten in Nederland onder de loep genomen. De scores worden bepaald aan de hand van elf onderdelen.

TEVREDENHEID Op geen van die elf krijgt Woudenberg de volle vijf sterren. Vier sterren zijn er voor het thema winkels. Daarbij is gekeken naar de nabijheid en verscheidenheid van winkels en tevredenheid met het winkelaanbod. Ook de bereikbaarheid van de plaats via het openbaar vervoer en over de weg wordt beloond met vier sterren. Drie sterren zijn er uitgedeeld bij de onderwerpen onderwijs, zorg, natuurlijke omgeving, rust & ruimte, overlast en veiligheid. Voor het berekenen van de score voor het thema overlast zijn feitelijke cijfers gebruikt over onder meer geregistreerde vernielingen en drugsmisdrijven. Ook oordelen van inwoners over angst te worden beroofd of lastiggevallen zijn hierin meegewogen. Bij het thema veiligheid is gekeken naar het aantal aangiften van vermogensdelicten en geweldsmisdrijven alsmede de verkeersveiligheid.

VIER STERREN De vrijetijdsvoorzieningen scoren, net als aantrekkelijkheid van bebouwing en kenmerken bevolking, twee sterren. De onderzoekers bekeken hiervoor de nabijheid van variëteit van sportvoorzieningen, musea, theaters, podia, bioscopen, café’s en restaurants. Gemiddeld krijgt Woudenberg als woongemeente vier sterren.

In de regio hebben Leusden (plek 44 op de ranglijst), Heuvelrug (49) en Amersfoort (57) de volle vijf sterren gekregen. Buurgemeente Scherpenzeel (105) krijgt net als Woudenberg vier sterren. Scherpenzeel scoort op de thema’s overlast en veiligheid met de volle vijf sterren wat beter, maar op de onderwerpen winkels, bereikbaarheid, vrije tijd en natuurlijke omgeving weer minder. Op de thema’s onderwijs, zorg en rust & ruimte zijn de scores gelijk. Barneveld (167), Ede (153) en Renswoude (182) worden met gemiddeld drie sterren beoordeeld. Twee sterren zijn er voor de gemeente Veenendaal (215).

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie