Aanvoerder Tom de Greef juicht nadat hij Woudenberg op voorsprong zet.
Aanvoerder Tom de Greef juicht nadat hij Woudenberg op voorsprong zet. Guido de Boer

Woudenberg kampioen na onwaarschijnlijke comeback

29 april 2023 om 20:13 Voetbal

WOUDENBERG Dat Woudenberg kampioen zou worden in de tweede klasse C stond wel vast. Dat de geel-zwarte formatie zaterdag al feest kon gaan vieren, daar zag het er een uur lang helemaal niet naar uit. In Amersfoort keek de koploper na 48 minuten al tegen een 0-2 achterstand aan.

Ook hierna bleef Woudenberg aanmodderen, zonder gevaarlijk te worden. De eerstvolgende kans om de titel binnen te halen, zou dan zaterdag 13 mei worden. Thuis tegen VRC, dus nog twee weken langer wachten. Want niemand geloofde er nog in dat de wedstrijd helemaal op zijn kop gezet zou worden. En toch gebeurde het. Woudenberg wist alsnog met 4-2 te winnen. Zo werd de kampioensschaal na afloop dus toch uitgereikt aan aanvoerder Tom de Greef. De 30-jarige speler had er na een uur spelen ook geen vertrouwen meer in.

,,Maar uit het niets maakt Jarie zo’n ‘zieke’ wereldgoal en is het geloof bij ons terug.” De doelpuntenmaker Jarie van Egdom zelf? ,,Ik heb geluisterd naar de trainer. Hij gaf aan dat ik vaker van afstand moet schieten. Op de training vliegen de ballen er wel in. Nu was het pas mijn derde treffer van afstand.” De aansluitingstreffer (1-2) in de 62e minuut gaf Woudenberg letterlijk vleugels. Eerst was er de actie over de linkerflank waarna Joost de Vries knap het doel trof in de 66e minuut. Zes minuten later stond De Vries aan de rechterflank aan de basis van de treffer die Tom de Greef scoorde; 2-3.

Vanaf dat moment was het zeker nog niet gebeurd. De thuisclub vocht voor wat het waard was. In de 93 minuut raakte Nieuwland uit een scrimmage de paal. In de 98e minuut hield doelman Daan Schennink zijn ploeg op de been met een magistrale redding. Nauwelijks een minuut later sprintte de doelman het hele veld over om met de hele selectie en een grote supportersschare op doelpuntenmaker Luca Teska (2-4) te duiken. Het kampioenschap was binnen en wat voor één. Ongeslagen voor de winterstop (33 punten uit elf wedstrijden).

Na de winterstop kwam er wat zand in de motor. Er werd drie keer gelijkgespeeld en één keer verloren. Maar met een voorsprong van tien punten op achtervolger Valleivogels en een doelsaldo van 71 voor en 25 tegen is er maar éen ploeg die aanspraak op de titel mag maken: Woudenberg. Hiermee is de degradatie van een jaar geleden weggepoetst. Onder leiding van trainer Jeroen Peters is de ploeg nu twee keer gedegradeerd en twee keer kampioen geworden. Topscorer Jarie van Egdom heeft nu 27 treffers achter zijn naam.

,,Ik blijf komend seizoen beslist bij Woudenberg. Dan gaan we in de eerste klasse verder bouwen aan het team.” Luca Teske en Nick de Greef nemen afscheid. Rick Staal, Tom de Greef en Gerwin van Essen hebben nog geen definitief besluit genomen of ze doorgaan of niet. Trainer Peters vreest een hernieuwd optreden in de eerste klasse niet. ,,Ondanks opnieuw een versterkte degradatieregeling komend seizoen gaan we ervoor. Als je er niet in gelooft, kun je beter in de tweede klasse blijven spelen.”

Doelpuntenmakers: Jarie van Egdom, Joost de Vries, Tom de Greef en Luca Teske.