Gerwin van Essen is sinds de winterstop basisspeler bij Woudenberg.
Gerwin van Essen is sinds de winterstop basisspeler bij Woudenberg. Guido de Boer

Woudenberg wint nu ook al slechte wedstrijden en dan word je kampioen

18 februari 2023 om 18:21 Voetbal

WOUDENBERG Het is zo’n oude voetbalwet die vaak waarheid wordt. ‘Wanneer je als koploper ook slechte wedstrijden weet te winnen, dan word je kampioen.’ Wie zaterdagmiddag in Houten aanwezig was bij de inhaalwedstrijd Delta Sports’95 – Woudenberg weet genoeg: Woudenberg wordt kampioen.

De trotse koploper, die nog niet had verloren, op bezoek bij de ploeg die onderaan staat en nog geen wedstrijd wist te winnen. Als het dan na vier minuten al 0-1 wordt door Joey Kooij, dan is de conclusie snel getrokken: dit wordt een makkelijke overwinning voor Woudenberg.
Het ging anders. ,,We speelden vandaag heel slecht’’, aldus Gerwin van Essen. ,,Bij twee tegentreffers stonden we bij balverlies helemaal uit positie. Tussendoor kregen zij een onterechte penalty mee.”
,,Gelukkig hebben we de individuele klasse van Tom (de Greef, red.) en weet je deze slechte wedstrijd alsnog te winnen.”
Woudenberg won uiteindelijk met 3-5. Na de openingstreffer van Kooij scoorde Delta Sports twee keer tegen. Nick de Greef zorgde voor de 2-2, waarna Tom de Greef met een schot waarbij de bal nog geraakt werd door een tegenstander voor de 2-3 zorgde.
Na rust kwam de thuisploeg terug tot 3-3, waarna Tom de Greef zorgde dat Woudenberg alsnog won. ,,We kregen de goals vooral tegen omdat we stonden te klooien’’, herhaalde Van Essen nog maar eens. ,,We waren vandaag heel slordig. Als je dit soort wedstrijden ook gaat winnen. Dan weet je genoeg en kun je gaan aftellen.”
Sinds de winterstop staat Van Essen in de basis. Daarvoor moest het doen met invalbeurten. De 29-jarige centrale verdediger begreep wel waarom Jeroen Peters hem op de bank hield. ,,Ik kwam terug met een schorsing. Daardoor miste ik de eerste competitiewedstrijd. Die wonnen we, daarna bleven we winnen.”
,,Voor de trainer was er geen aanleiding om te wisselen. Natuurlijk vond ik dat niet leuk, want je traint twee keer per week om op zaterdag te spelen. Doordat we binnen en buiten het veld zo’n hechte groep vormen voelde ik me wel echt onderdeel van het team. En ik wist dat mijn kans een keer zou komen.”
Die kwam doordat Sander van Keulen twee wedstrijden miste. Van Essen mocht twee keer starten en zaterdag – terwijl Van Keulen weer terug was – mocht hij blijven staan. ,,Basisspeler worden was mijn doel bij Woudenberg. Bij Renswoude heb ik negen jaar lang vrijwel alles gespeeld en altijd in de tweede klasse. Dus het niveau is niet nieuw voor me.”
Van Essen is geboren en getogen in Woudenberg, maar speelde vooral buiten de dorpsgrenzen. ,,Na de D-pupillen werd ik gescout door Vitesse. Daar ben ik uiteindelijk niet naartoe gegaan vanwege mijn geloofsovertuiging. Wel koos ik er voor om hoger te gaan voetballen. Zo kwam ik bij IJsselmeervogels, GVVV en DOVO terecht.”
,,Als eerstejaars senior keerde ik terug bij Woudenberg had ik Dirk de Greef als concurrent en lukte het me niet om basisspeler te worden. Mijn achterneef Henk van Essen vroeg of ik naar Renswoude wilde komen. Dat heb ik gedaan.”
,,Bij Renswoude had ik het zo naar mijn zin dat ik er negen jaar ben gebleven. Nu ben ik 29 en weet ook dat ik als voetballer niet het eeuwige leven heb. Daarom ben ik teruggekeerd en daar heb ik geen enkele spijt van.”

Peter Pos

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie