Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Nieuwe Woudenbergse wethouders: ‘Eervol, mijlpaal in mijn persoonlijke leven’

18 mei 2022 om 15:46 Politiek

WOUDENBERG Afgelopen maandag werd de getekende versie van het coalitieakkoord door Gerben Heldoorn (SGP) namens de coalitiepartijen SGP, PvdA-GL en CDA overhandigd. Het is een coalitieprogramma op hoofdlijnen dat met overtuiging gepresenteerd werd door de fractievoorzitters van de drie partijen. Iedere fractievoorzitter liet weten waarom zijn fractie trots is op het akkoord. 

Gerben Heldoorn noemde vooral dat het hele akkoord samenwerking, verbinding, vertrouwen en daadkracht uitstraalt met de inwoners en ondernemers. Wat de SGP betreft moeten er de komende periode stappen gezet worden in het sociaal domein, het dorpshart en op financiën. ,,De SGP is ook blij met de aandacht voor de natuurwaarden”, aldus Gerben Heldoorn.

Henk van de Wetering (PvdA-GL) heeft afscheid genomen als raadslid, is benoemd als plaatsvervangend commissielid en wordt aankomende donderdag weer benoemd als raadslid omdat Moniek van de Graaf wethouder wordt. Hij vertelt met veel plezier samen te hebben gewerkt aan het akkoord met alle fractieleden van de drie partijen. Hij is trots op het evenwichtige akkoord. Wat hem betreft wordt het bouwen met vertrouwen in de breedste zin van het woord. Het gaat om vertrouwen in de samenleving van Woudenberg. Inhoudelijk gaat het om bouwen met aandacht voor mensen met een smalle beurs. Er moeten meer sociale huurwoningen komen, vergroening van de wijken en aandacht voor mensen die het (extra) moeilijk hebben door de stijgende inflatie. Hij is trots op de bestuurlijke bijdrage van de drie fracties, vooral van de inbreng van de vele jonge mensen.

Terugkijkend op de coalitievorming geeft Michel Hardeman (CDA) aan blij te zijn dat er unaniem in de raad besloten was om bij de coalitievorming te werken met een onafhankelijke informateur. Dit maakte het proces transparanter dan voorheen. Hij is trots op het coalitieakkoord. ,,We hebben allemaal onze verschillen, maar gunden elkaar belangrijke punten. Er werd niet alleen maar aan eigen belang gedacht, maar samen aan het belang van Woudenberg. De CDJA jongeren en de jongeren van andere partijen zijn ook betrokken in het akkoord. Voor het CDJA zie je dat terug in onder andere de maatschappelijke diensttijd.”

Ook de toekomstige wethouders gaven een korte reactie. Henk-Jan Molenaar (SGP) ziet erg uit naar zijn nieuwe functie en noemt het een mijlpaal in zijn persoonlijke leven. Hij ziet een grote uitdaging in financiën en bouwen. Moniek van de Graaf (PvdA-GL) kan niet wachten om haar prachtige dorp als wethouder te dienen. En Daphne de Kruif, de derde De Kruif in een college, vindt het eervol om deze functie te mogen bekleden in het prachtige dorp waarin zij is opgegroeid.

Op de vraag vanuit de pers wat zij verwachten van de 8-7 stemverhouding, waar zij als oppositie zo tegen aan liepen, reageerde Michel Hardeman dat hiervoor het initiatief bij de coalitie ligt. Die moet de uitgestoken hand geven aan de oppositie en serieus kijken of de inbreng van de oppositie goed voor Woudenberg is. 

De coalitiepartijen zien nog steeds een grote rol voor de gemeente, ondanks dat Hugo de Jonge met een eisenpakket komt voor wonen, gemeenten asielzoekers moeten opnemen en het Kabinet kijkt naar wat te doen aan de jeugdzorg. ,,Het Rijk kan niet anders dan met gemeente, provincie en regio goed samenwerken. Wij beslissen over bouwen en waar zonnepanelen en windmolens komen. En in Woudenberg gaan wij net als de minister ook voor 30 procent sociale huurwoningen bij nieuwbouw.”

Gerben Heldoorn beaamde op persvragen de grote zorg voor financiën. Met ambitie en realisme wil het college aan de slag hiermee. Zij willen Woudenberg structureel gezond krijgen en behouden Toch willen zij kijken of zij de waarden van het Cultuurhuis kunnen behouden, ondanks dat voor deze functies al bezuinigingen zijn ingeboekt. De SGP heeft de wens voor een bedrijventerrein op een deel van Hoevelaar 3 laten vallen, blijkt uit het coalitieakkoord. Daarentegen komt er geen zondagsopening deze periode.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie