Afbeelding
Foto: Shutterstock

Lekkend dak tijdens hoosbui kan voor grote problemen zorgen

2 februari 2022 om 07:10 Partnercontent

In de herfst of winter getroffen worden door een daklekkage in huis, kan grote gevolgen hebben. Vocht wat door het dak heen trekt kan bijvoorbeeld voor schade zorgen aan het houtwerk onder de dakbedekking. Denk hierbij aan de latten waarop de dakpannen rusten, of nog erger; de steunbalken voor de volledige dakconstructie. Schade doet zich voornamelijk voor in de vorm van houtrot. Het herstel van houtrot is niet eenvoudig en kan hoge kosten met zich meebrengen. Soms moeten volledige balken vervangen worden om de schade te kunnen herstellen. Een professional op het gebied van lekkages aan het dak kan een lek in een vroeg stadium opsporen.

Laat een lekdetectie uitvoeren bij twijfel over lekkages 

Wanneer je het gevoel hebt dat er vocht in het houtwerk onder de dakbedekking getrokken is, loont het om preventief een lekdetectie uit te voeren. Laat zo’n lekdetectie altijd uitvoeren, als er daadwerkelijk vocht zichtbaar is. Vocht is niet altijd te herkennen aan een plasje water. Kijk ook naar vochtplekken op een wand of bijvoorbeeld in het hout. Op rottend hout kunnen schimmels groeien. Schakel voor een lekkage aan het dak een specialist in. Niet iedere loodgieter heeft ervaring met het opsporen van een lekkage onder de dakbedekking.

Werkwijze bij een lekdetectie 

Een lekdetectie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Sommige partijen maken hiervoor gebruik van bijvoorbeeld infraroodcamera’s. Ook het gebruik van een kleurstof kan uitkomst bieden. In dit geval wordt er water met een kleurstof over het dak heen gespoeld. Op de plek waar zich het lek bevindt, zal de kleurstof zichtbaar worden aan de binnenzijde van het dak. Een derde optie is een rookproef, waarbij de rook op de plek van de lekkage uit het dak komt. Het is van de situatie afhankelijk welke methode het meest geschikt is.

In de herfst en winter veel lekkende daken opgemerkt 

Lekkages aan het dak worden logischerwijs voornamelijk in de herfst- en wintermaanden opgemerkt. Door de hevige regenbuien in deze periode zal het vocht al snel zichtbaar worden. Het is verstandig om zeker eens per jaar op zolder te zoeken naar mogelijke lekkages. Haal de ruimte achter de knieschotten bijvoorbeeld eens leeg, om rond de aanhechting van de dakconstructie te kunnen kijken. Mogelijk zijn er de afgelopen maanden vochtplekken ontstaan, die duiden op een lekkage aan het dak. Een specialist kan vervolgens middels een lekdetectie uitsluitsel geven.

Schade aan het dak herstellen na een storm

Regenbuien zullen uiteindelijk leiden tot vocht in huis. Het is vaak echter een storm of slijtage, die voor schade aan het dak zorgen. Controleer na een hevige storm altijd of de dakbedekking nog heel is. Mogelijk zijn er dakpannen van het dak gewaaid, of hebben takken voor schade aan een bitumen dakbedekking gezorgd. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie