Afbeelding
Foto: Shutterstock

Investeren in crypto populair onder jonge, hoogopgeleide mannen

24 december 2021 om 07:35 Partnercontent

Recente onderzoeksresultaten van onderzoeksbureau Ipsos tonen dat investeren in digitale munten als Bitcoin en Ethereum het populairst is onder jonge mannen met een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar. Het onderzoek schetst daarnaast, dat het met name om hoogopgeleide mannen gaat. Opvallend: in de leeftijdsgroep van 55 jaar en ouder heeft slechts 3% geïnvesteerd in een digitale munt. Het kopen van digitale munten is makkelijker geworden sinds de rappe stijging in 2017. Op een platform als Binance of Bitvavo koop je eenvoudig een munt als Bitcoin, Cardano, Ripple of VeChain. Met een app op je telefoon houd je vervolgens bij hoe de koers van deze munten zich ontwikkelt.

Hoop op een grote winst met een kleine investering 

Waar soms gedacht wordt dat mensen die in digitale munten handelen voor duizenden euro’s geïnvesteerd hebben, blijkt het tegendeel nu waar te zijn. Uit hetzelfde onderzoek van Ipsos blijkt dat het gros van de mensen die digitale munten bezitten voor niet meer dan 500 euro aan Bitcoin gekocht heeft via een platform als Bitcoin Meester. Dit betekent dat zij een relatief klein risico lopen, mocht de koers van een digitale munt sterk dalen. Veel mensen die tot deze groep behoren geven aan dat zij een klein bedrag geïnvesteerd hebben in de hoop dat de volatiliteit van crypto de waarde van hun initiële investering sterk doet laten stijgen.

Niet iedereen is zich bewust van de risico’s

Hoewel een groot deel van de mensen die in digitale munten investeert dit met een klein bedrag doet, is er ook een groep die veel grotere risico’s neemt. Juist over die groep, bestaande uit zo’n 100.000 mensen, maakt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich grote zorgen. Deze groep investeerders raakt in de financiële problemen, wanneer de koers van Bitcoin of Ethereum sterk daalt in de komende periode. Zij beleggen bijvoorbeeld met geld wat ze op korte termijn nodig verwachten te hebben. Iets wat sterk wordt afgeraden door beleggers en beleggingsplatforms. Niet alleen bij een investering in digitale munten, maar bijvoorbeeld ook bij een belegging in aandelen.

Crypto vaak onderdeel van een bredere portefeuille

Circa de helft van de mensen die investeert in digitale munten, investeert ook in andere assets. Denk bijvoorbeeld aan aandelen en obligaties. Vaak vormen de digitale valuta slechts een klein deel van de gehele portefeuille. Waar beleggers op de aandelenbeurzen enigszins beschermd zijn, geldt dat niet voor het handelen in crypto. Het is een van de redenen die maken dat de AFM zich zorgen maakt. Lang niet iedereen is zich bewust van het risico wat men loopt bij een investering in een onbekende digitale valuta. Het kan gaan om een piramidespel, waarbij een argeloze investeerder veel geld kan verliezen. Aangeraden wordt om die reden je vooraf goed te verdiepen in een munt, alvorens hierin te investeren. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie