Afbeelding
Duurzamer wonen

Glasvezel behang kopen met oog op verduurzaming?

29 januari 2021 om 12:44 Partnercontent

Sinds begin januari 2021 zijn de nieuwe BENG-eisen van kracht. De Nederlandse overheid heeft strikte eisen opgesteld voor nieuwbouw en grote verbouwingen. Hierbij gaat het vooral om energie. De eisen hebben betrekking op de maximale energiebehoefte, een maximaal primair fossiel energieverbruik en een minimaal percentage energie uit hernieuwbare bronnen.

Dit heeft alles te maken met het verduurzamen van de gebouwen in Nederland. Het gaat hierbij namelijk niet alleen om huizen, het heeft ook betrekking op utiliteitsgebouwen. De energievraag moet verlaagd worden, het aandeel voor groene energie moet omhoog én we moeten zelf meer energie opwekken. Al is dat laatste een beetje ondergesneeuwd geraakt en daar is veel kritiek op gekomen vanuit verschillende hoeken.

Kritiek op het aandeel voor zelf energie opwekken

De Nederlandse overheid heeft veel aandacht besteed aan isolatie bij gebouwen en het terugdringen van de energievraag. Het zelf opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen is op de achtergrond geraakt. Dat kan verklaard worden door de relatief hoge kosten en het feit dat dit lang niet overal mogelijk is. Toch is er veel kritiek op deze aanpak. Onder andere omdat de energievraag juist gereduceerd kan worden door zelf energie op te wekken. Daarnaast wordt ook de opkomst van de elektrische auto genoemd.

De elektrische auto zorgt voor een flinke druk op het energienetwerk en is een drempel in de energietransitie wanneer we massaal over willen gaan op elektrisch rijden. Juist daarom worden zonnepanelen vaak genoemd als sterke oplossing; zeker wanneer bi-directioneel laden nog beter mogelijk wordt. Ook daar heeft de Nederlandse overheid weinig extra aandacht aan besteed.

Aan de slag met isolatie dus?

Wie aan de slag gaat met een verbouwing of renovatie, die heeft te maken met de BENG-eisen op het moment dat er een vergunningsaanvraag bij de verbouwing komt kijken. Dat lijkt opnieuw extra moeite en meer kosten, maar wie even verder kijkt, ziet dat het tegendeel waar is.

Op het moment dat er twee isolerende maatregelen getroffen worden, of één maatregel plus een andere ingreep om het energieverbruik te reduceren, dan kun je subsidie aanvragen bij de overheid. Je krijgt de subsidie achteraf terug; dus wanneer je de investeringen gedaan hebt en de maatregelen aan kunt tonen, krijg je geld terug. Handig wanneer je daarna nog even naar de behangwereld website wilt om de klus helemaal af te maken.

Duurzamer wonen, loont dat?

De verduurzaming zorgt technisch gezien altijd voor lagere maandlasten, al is dat vooral op de langere termijn te merken aangezien dit altijd gepaard gaat met een initiële investering. Goed isoleren is overigens geen eenzijdig proces. Te goed isoleren is namelijk slecht voor woning en gezondheid. Zorg daarom naast isolatie ook voor goede manieren om te ventileren. Doe je dit niet, dan is er geenszins sprake van een duurzame woning aangezien deze leefomgeving een zeer negatieve invloed heeft op je gezondheid. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie