Afbeelding
Gezond eten

Gezond wordt steeds duurder

2 juli 2020 om 15:34 Partnercontent

Op maandag 16 maart gaf Marleen de Kok een lezing en workshop in het Cultuurhuis in Woudenberg. Het doel? Mensen leren gezonde tussendoortjes te maken die ook nog eens lekker zijn! Gezond eten is namelijk niet altijd even makkelijk. Zeker wanneer het voedsel karig en 'ongezellig' overkomt. In Nederland speelt er echter nog een derde factor mee die gezond eten moeilijker maakt: gezonde voeding is duur.

IJs, snoep en suiker goedkoper
Gezonde voedingsmiddelen zijn duur en de prijs lijkt alleen maar te stijgen, wanneer men er de cijfers van het CBS op naslaat. In een tijdsbestek van tien jaar steeg de prijs van de gezonde voedingsmiddelen gemiddeld met 22 procent. De ongezondere producten maakten in datzelfde tijdsbestek slechts een stijging door van gemiddeld 13 procent. Voor de zoetekauwen wordt gezond eten nog moeilijker gemaakt, want zowel ijs, snoep en suiker waren in 2017 goedkoper dan in 2007.

Melkprijzen stegen het hardst
Als men alle voedingsmiddelen over een kam scheert, kan gezegd worden dat de prijzen in 2017 gemiddeld 18 procent hoger lagen dan in 2007. Hiermee lopen voedingsmiddelen met 1 procent voor op de gemiddelde stijging van prijzen van andere goederen en diensten. Hierbij stegen de ongezondere etenswaren dus nog minder hard. Hieronder vallen onder andere dressings, sauzen en chips. Vleeswaren bleken wel een iets snellere prijsstijging door te maken.

Van de gezondere dranken en etenswaren werd vooral de magere en halfvolle melk een stuk duurder. Gemiddeld stegen deze winkelprijzen in tien jaar met wel 60 procent. Ook degenen die wel houden van een eitje bij het ontbijt kwamen in 2017 duurder uit dan in 2007. De prijzen voor eieren stegen namelijk met 37 procent. Daarnaast ging twee stukken fruit per dag eten consumenten niet in de koude kleren zitten, want deze voeding steeg met 28 procent over hetzelfde tijdsbestek. Zelfs gedroogd fruit is behoorlijk in prijs gestegen. Enkel de verse groenten leken niet mee te doen aan deze tendens. Deze prijzen stegen namelijk minder dan gemiddeld, enkel met 9 procent.

Vanwaar die stijging?
Dat fruit een grote prijsstijging doormaakte, is mede afhankelijk van de invloeden van het weer. Een oogst kan tegenvallen door een te droge of te natte periode en dat is vervolgens weer terug te zien in de prijs. Dat de melk en andere zuivelproducten zoveel duurder zijn geworden, is voornamelijk te wijten aan de prijsstijging bij de boeren. Bovendien moet men in gedachte houden dat de uiteindelijke prijs mee fluctueert met de loon- en transportkosten en de handelsmarges. Daarnaast kan een stijging van de energiekosten ervoor zorgen dat (transport)bedrijven meer kwijt zijn aan het koel houden van producten. Dit is gelukkig gedeeltelijk te compenseren met zorgvuldig energie vergelijken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie