Afgelopen week reikte Rotary Scherpenzeel-Woudenberg kratten met menstruatieproducten uit aan Stichting Burgerinitiatief.
Afgelopen week reikte Rotary Scherpenzeel-Woudenberg kratten met menstruatieproducten uit aan Stichting Burgerinitiatief. Elske van de Fliert

Rotary doneert menstruatieproducten aan Burgerinitiatief: Ook hier sprake van menstruatiearmoede’

24 mei 2022 om 09:40 Maatschappelijk

WOUDENBERG Afgelopen week reikte Rotary Scherpenzeel-Woudenberg kratten met menstruatieproducten uit aan Stichting Burgerinitiatief. Aanleiding hiervoor was een presentatie die Jacco van den Essenburg had gegeven, waarin het thema menstruatiearmoede ter sprake kwam. Dat woord duikt sinds twee jaar steeds vaker op en inmiddels is duidelijk dat het wereldwijd een groot probleem is.

Volgens de Wereldbank hebben 500 miljoen meisjes en vrouwen met menstruatiearmoede te maken. Het betekent concreet dat één op de tien meisjes en jonge vrouwen in Nederland niet altijd geld heeft voor tampons of maandverband, blijkt uit onderzoek van Plan International. Bovendien is dat vaak moeilijk bespreekbaar, want een ander aspect van menstruatiearmoede is taboe en schaamte. De aanpak van het probleem wordt daardoor extra uitdagend; je durft al niet zo makkelijk over geldgebrek te praten, maar al helemaal niet als het om het thema menstruatie gaat. Je houdt dit soort problemen liever voor jezelf, hebt in je gezin niet geleerd om hier openlijk over te praten en soms spelen religieuze aspecten een rol, zoals ‘onreinheid’. De gevolgen zijn groot, bijvoorbeeld voor de gezondheid. Het kan leiden tot ziekte (toxic shock syndrome) en sporten wordt overgeslagen. Een ander gevolg is leerachterstand (niet naar school gaan) of het afzeggen van je werk.   

Sinds de landelijke politiek in 2020 aangaf niets te zien in een centrale aanpak, zijn er lokaal steeds meer initiatieven. Steden als Rotterdam en Den Haag voeren er inmiddels een actief beleid op. Andere gemeenten weten vaker de weg te vinden naar het Armoedefonds, dat zich inzet voor een aanpak met uitgiftepunten van gratis menstruatieproducten. Belangrijk daarbij is dat het uitgiftepunt op een plek is waar direct contact is met de doelgroep, denk bijvoorbeeld aan scholen of sportaccommodaties. Verder moet het laagdrempelig zijn om de producten daar op te halen, zoals uit een open kastje dat niet direct in het zicht hangt. 

In Woudenberg en Scherpenzeel is ook sprake van menstruatiearmoede. In de beide gemeenten samen gaat het om ongeveer 600 vrouwen. Vorig jaar voerde de Woudenbergse Anne Zandee met studiegenoten de campagne #coderood, met als doel op alle scholen gratis menstruatieproducten in de wc’s te krijgen. Jacco van den Essenburg vertelt: ,,Nog steeds zijn de scholen een belangrijke partner om aan voldoende gratis uitgiftepunten te komen. In de omgeving hebben we met diverse middelbare scholen een samenwerking en in Woudenberg zijn we met basisscholen in gesprek. De Camp is een andere gesprekspartner, ook dat is een plek waar meisjes en jonge vrouwen komen.”

Rotary-voorzitster Marieke Gaasbeek is blij om te kunnen bijdragen aan het project. ,,Er is nu een actie waarbij het Armoedefonds de donatie verdubbelt, dus dat komt mooi uit. Als je bedenkt dat op elke willekeurige dag 800 miljoen meisjes en vrouwen wereldwijd ongesteld zijn, dan is de noodzaak om dit aan te pakken groot. Want elk meisje dat wel naar school of sport kan, is er één.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie