Onder meer het aantal inbraken is in de eerste helft van dit jaar in Woudenberg toegenomen.
Onder meer het aantal inbraken is in de eerste helft van dit jaar in Woudenberg toegenomen. Pixabay

Meer digitale fraude, vernielingen en woninginbraken in Woudenberg

23 juli 2020 om 09:11 Maatschappelijk

WOUDENBERG De geregistreerde criminaliteit in Woudenberg is in de eerste helft van 2020 met 36 procent toegenomen ten opzichte van vorig jaar. 

Dit blijkt uit het Veiligheidsbeeld van het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie. Meldingen en aangiften gingen vooral over fraude, vernielingen en (pogingen tot) woninginbraken. 

De toename wijkt  volgens de gemeente af van de gemiddelde regionale ontwikkeling, die juist een dalende trend laat zien  (-4%). Daar tegenover staat dat in Woudenberg het totaal aantal geregistreerde misdrijven vrij laag ligt, waardoor procentuele stijgingen en dalingen snel groot kunnen zijn.

Burgemeester Titia Cnossen stelt dat de Woudenbergers zelf een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van criminaliteit in hun dorp. ,,Zij kennen hun wijk en straat het beste en weten wanneer er iets niet klopt. Het is daarom belangrijk dat zij 112 bellen bij een verdachte situatie. Maar ook goed voorbereid zijn en daarmee weerbaar zijn tegen criminaliteit is belangrijk.” 

De toename van digitale fraude is zorgwekkend. ,,Criminelen proberen op allerlei manieren geld afhandig te maken via internet of digitale apparaten. Soms rechtstreeks, maar ook indirect via persoonlijke informatie, bestanden of inloggegevens.'' De gemeente Woudenberg wijst op diverse basismaatregelen die inwoners kunnen treffen om zich te weren tegen de digitale gevaren. ,,Controleer webadressen en linkjes in e-mails. Bij twijfel: ga zelf naar de website van het bedrijf, in plaats van op een link te klikken; gebruik een goede virusscanner; houd software up-to-date: denk aan je besturingssysteem zoals Windows, maar ook losse programma’s en apps en  maak regelmatig back-ups voor als het toch misgaat.''

Om woninginbraken tegen te gaan, adviseert de gemeente behalve het hebben van goed hang- en sluitwerk de plaatsing van een Mobeye, een apparaatje dat bewegingen signaleert. ,,De politie plaatst één of twee Mobeyes in uw woning. Bij een beweging in de woning krijgt de politie automatisch een stille melding. Zij is dan snel ter plekke, waardoor de pakkans op een woninginbreker wordt verhoogd. Behalve het verhogen van de heterdaad heeft de Mobeye met name als doelen het voorkomen van herhaald slachtofferschap en een groter veiligheidsgevoel.'' 

Meer informatie over het plaatsen van een Mobeye Inwoners die meer informatie willen over het plaatsen van een Mobeye kunnen contact opnemen met de politie via het telefoonnummer 0900 - 8844. De politie geeft op www.politiekeurmerk.nl allerlei tips om inbraken te voorkomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie