Henschotermeer gaat toegangskaartjes met een streepjescode gebruiken.
Henschotermeer gaat toegangskaartjes met een streepjescode gebruiken. Moniek van de Graaf

Henschotermeer nog steeds gratis

24 juli 2018 om 13:28 lokaal

WOUDENBERG Zwemmen bij het Henschotermeer is nog steeds gratis. Na de maatschappelijke discussie volgden problemen rond de vergunning van de toegangspoorten, over de privacy van betaling via gezichtsherkenning en nu over de snelheid van de apparatuur. De vergunning voor de mobiele toegangspoort is deze week door de gemeente Woudenberg als nog verleend.

Joke van der Heide

Wolbertie Ruiter, beheerder van het Henschotermeer, legt uit dat de apparatuur inmiddels wel werkt, maar dat de software te traag werkt. Hierdoor ontstaan er op een mooie dag te lange wachtrijen. De toegangsapparatuur werkt op basis van gezichtsherkenning. Dit is uniek in Nederland, maar ook in het buitenland is de techniek vrij nieuw. ,,Het komt nu nog te precies voordat de software een bezoeker of een streepjescode daadwerkelijk herkent. Dat moet sneller worden voordat wij onze bezoekers entree willen vragen", aldus Ruiter.

TEGENSLAG Met deze voor ons land unieke zomerse temperaturen betekent dit een financiële tegenslag. De vraag is wie hiervan de dupe wordt. ,,Wij kiezen ervoor om eerst het systeem draaiende te krijgen. Dan zullen besprekingen met de leverancier volgen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat wij in de begroting geen rekening hadden gehouden met zoveel zomerse dagen. De opbrengst van de parkeergelden passen binnen begroting. Wij profiteren alleen niet van de extra omzet door het mooie weer", legt Ruiter uit. Bewust is ervoor gekozen om de fietsenstalling gratis te houden. ,,Dat besluit willen wij niet meer terugdraaien." Ruiter is blij dat de bezoekers ondanks alle commotie het Henschotermeer in groten getale weten te vinden.

Na protesten over het toegangssysteem met gezichtsherkenning is er in overleg met de gemeenten Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug, de provincie en de landgoedeigenaar besloten om voorlopig te gaan werken met toegangskaartjes met een streepjescode.

OP ORDE De verdere plannen voor de exploitatie van het meer buiten het zomerseizoen, zoals mogelijk een zwembad en kinderboerderij, zullen in het najaar in overleg met provincie en beide gemeenten worden opgepakt. Daarmee kunnen problemen, zoals bij de vergunningsaanvraag voor de toegangspoort, voorkomen worden. De mobiele toegangspoorten zijn deze week alsnog tijdelijk voor een periode van vijf jaar vergund. Het argument voor de tijdelijkheid is dat een lange-termijnvisie over de exploitatie van het Henschotermeer nog volgt. Rond dit dossier was er verschil van inzicht tussen beide gemeenten. Burgemeester Titia Cnossen liet tijdens de laatste raadsvergadering weten dat met de gemeente Utrechtse Heuvelrug herbevestigd is dat de gemeente Woudenberg zowel ambtelijk als bestuurlijk de regie heeft. ,,Dat was nodig", legde zij uit. Op vragen van de PvdA-GroenLinks vertelde zij dat ze er, samen met de Veiligheidsregio Utrecht, aan werkt om het ontruimings- en calamiteitenplan van de exploitant na alle veranderingen aan te scherpen. Met nadruk bevestigde zij dat alles ook nu op orde is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie