Arnold Keller in zijn praktijk. Met aan de wand zijn vier Wereldrecords.
Arnold Keller in zijn praktijk. Met aan de wand zijn vier Wereldrecords. Janneke Hek

Debuutconcert sportieve muzikant Arnold Keller

28 maart 2018 om 08:09 lokaal

WOUDENBERG Zijn levensverhaal klinkt als een boek. Vier wereldrecords. Zanger van een rockband. Boksleraar. Arnold Keller is inmiddels eind zestig. Maar hij zit nog lang niet stil. Wekelijks geeft hij boksles, treedt op als zanger, is echtgenoot, vader en opa.

Janneke Hek

Begin jaren zeventig begon hij als zanger onder de naam Arnie McKay, en met succes. Radio en tv-optredens, singles en concerten. Zijn eerste single Crusoe kwam in 1974 uit, compleet met videoclip. Hierna volgden vijfentwintig jaar op het podium met de rockband The Railroad Thunderbirds. Onlangs hakte hij de knoop door en koos ervoor om de band te verlaten. Hij maakt zondag 8 april zijn solodebuut in het Cultuurhuis, ondersteund door Edgar Wilgenburg op gitaar.

Keller oogt fit en is een bevlogen spreker. Van jongs af aan voelde hij zich anders. ,,De manier waarop ik dacht en meestal iets deed voor ik dacht, was voor mijn ouders absoluut een uitdaging. Pas toen ik 63 jaar was, heb ik de diagnose ADHD met PDD NOS gekregen. Alles viel op z´n plek. Maar ik heb geleerd om juist de mooie eigenschappen uit mijn 'etiketje' in te zetten". Zo hielp zijn doorzettingsvermogen hem na een ernstig ongeluk om te revalideren. Zijn eigenwijsheid hielp hem om door te zetten tot hij maar liefst vier wereldrecords op zak heeft. Keller houdt van unieke prestaties leveren. Dat blijkt uit zijn twee Guinessbook of Records voor eenwieler fietsen. Ook heeft hij het wereldrecord sit-ups op zijn naam staan. En kilometers lang achteruitfietsen bleek ook een wereldrecord waard. De vier certificaten hangen op een voor hem bijzondere plek. Achter de woning van Arnold Keller is een ruimte waar hij boks- en weerbaarheidslessen geeft aan kinderen en jongeren van tien tot vijftien jaar met een zogeheten 'etiketje'.

VOLDOENING ,,Deze kinderen kunnen vaak door hun ADHD, autisme of agressie niet meedraaien bij reguliere sportverenigingen. Ik geef hen hier les in (zelf)vertrouwen, samenwerken en verschillende elementen uit de bekende Rots & Water-methode. Zo heb ik inmiddels een aantal kinderen kunnen begeleiden tot ze weer bij een reguliere vereniging gingen sporten. Dit geeft mij enorm veel voldoening. Ik herken zoveel van mezelf in deze gastjes", zegt hij liefdevol over zijn pupillen.

Zijn levensmotto is: als je nooit gevallen bent, weet je niet hoe je moet opstaan. De waarheid van deze tekst ervoer hij vooral toen hij een ongeluk kreeg, waarbij hij gedeeltelijk onder een vrachtauto terecht kwam. ,,Ik was op de fiets met mijn dochter van drie achterop. Het had anders af kunnen lopen. Dat besef je achteraf pas. Tijdens mijn revalidatieperiode werd mijn wereldrecord eenwieler fietsen verbroken. Dat frustreerde mij wel. Mijn fysiotherapeut zei tegen me, jouw tijd komt wel weer. En dat was ook zo. Ik heb het record na mijn herstel weer op mijn naam gezet". In alle periodes van zijn leven, 'toppen en dalen', heeft Keller altijd kracht van God gekregen, zo ervaart hij. ,,Hij droeg mij toen het moeilijk was".

Begin jaren zeventig ontdekte Keller zijn zangtalent. ,,Ik zong soft popmuziek en heb een wat hogere stem. Via via hoorden de bandleden van The Railroad Thunderbirds over mij. Zij zochten een zanger in de sfeer van Led Zeppelin voor hun band. We hebben 25 jaar getourd met liedjes van de Stones, Beatles en Led Zeppelin, waaraan we een eigen draai gaven. Ik kwam vaak in de vroege uurtjes thuis en dat begon me op te breken. Dit in combinatie met mijn groeiende praktijk zorgde voor wat slapeloze nachten, waarin ik nadacht over mijn toekomst. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en de band verteld dat ik ga stoppen. Ze begrepen mijn keuze gelukkig. Op Haantjesdag 2017 heb ik met een gaaf optreden afscheid genomen". De muziek blijft Keller in het bloed zitten. Hij maakte enkele maanden geleden de stap naar zijn solo-carrière. Hij laat zich begeleiden door Edgar Wilgenburg op gitaar. ,,Heel anders dan de rockband, maar dit past ook bij mij. Ik heb veel verschillende kanten blijkbaar", glimlacht de zanger.

FAALANGST Naast muzikant is Keller een fanatiek bokser. ,,Ik boks sinds mijn veertiende. Het hielp mij tegen mijn faalangst. Ik was een heel onzeker jochie en door de bokssport groeide ik". Op dit moment geeft hij met zijn Team Keller bokslessen en workshops, bij onder meer een Amersfoortse sportschool. Sit-ups doen is een oefening om de buikspieren te trainen. Keller heeft het wereldrecord sit-ups op zijn naam. Hij maakte 3.065 sit-ups in een tijd van een uur en 37 minuten. ,,Ja, dat voel je na die tijd wel hoor".

Het debuutconcert van Arnold Keller is zondag 8 april van 14.30 tot 17.00 uur in het Cultuurhuis in Woudenberg. De entree bedraagt 2,50 euro. Meer mag ook, want de opbrengst gaat naar ´het tegengaan van eenzaamheid bij ouderen´. Op zijn Facebook-pagina staan muziek en filmpjes waarin Keller sportief bezig is en zijn recordpogingen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie