de Vlegelgrietjes zijn als eersten aan de beurt
de Vlegelgrietjes zijn als eersten aan de beurt Hannie van de Veen

'Trots op kampioenschap'

21 augustus 2018 om 13:47 lokaal

WOUDENBERG De Nederlandse Historische Dorskampioenschappen zijn op zaterdag gehouden in Woudenberg.

Aan het eind van de dag werd bekend dat de herengroep uit Raalte kampioen was geworden met 405 punten. De Vlegelgrietjes eindigden met de dames uit Bornebroek op een gedeelde tweede plaats met 399 punten.

VLEGELMUTSEN Het was een drukte van belang. Deelnemers en publiek kwamen naar de oude monumentale boerderij De Wetering aan de Maarsbergseweg in Woudenberg, waar in traditionele streekkledij de kampioenschappen plaatsvonden.

De in 2001 opgerichte Woudenbergse Vlegelmutsen en Vlegelgrietjes hadden dit kampioenschap met hulp en steun van de voltallige familie Robbertsen, vele vrijwilligers en tal van sponsors perfect georganiseerd. Ook werden er behalve dorsen en vlegelen oude ambachten zoals spinnen, wassen en bleken, touwslaan, kantklossen, mandenvlechten en zeisharen gedemonstreerd.

SLAGWERKGROEP De slagwerkgroep van Fidelio leidde alle deelnemers vanaf het parkeerweiland naar de wedstrijdtent waar burgemeester Cnossen de dag rond 9.00 uur opende: ,,Het is mooi om de jeugd te laten zien hoe vroeger het kaf van het koren gescheiden werd. Dit ambacht hoorde toen bij de voedselvoorziening. Ik ben trots dat dit kampioenschap dit jaar in Woudenberg gehouden wordt."

De kampioenschappen vinden sinds 1990 plaats in augustus, omdat dan de rogge rijp is en er van oudsher gedorst moest worden. Tot 1920 gebeurde dat dorsen handmatig met een tak, stok of vlegel, daarna met machines. Op het veld met tentoongestelde oude landbouwwerktuigen was deze dag een oude dorsmachine in bedrijf.

VLEGELGRIETJES De wedstrijd is vanwege zon of regen altijd in een tent, zodat de omstandigheden voor iedereen gelijk zijn. Bij vlegelen slaan drie personen ritmisch met een lange stok met knots er aan de rogge uit de aren. Het vierde lid van de groep geeft uitleg. Bij de Vlegelgrietjes gebeurde dit op rijm en zingend.

Bij het kampioenschap let de kritische jury er goed op hoe de groep dorst: hoe de presentatie is, komen ze snel in het ritme en houden ze dat vast? Hoe keren ze de garven, ruimen ze netjes op?

Dorsen met een stok, zoals in Dwingeloo, gaat hoorbaar anders dan met een vlegel. Op krijtbordjes stak de jury de punten omhoog. In totaal streden elf groepen heren, dames en meisjes uit het midden en oosten van Nederland om de titel en de wisselbeker.

KLOMPENDANSEN De meisjes hoefden maar twaalf garven te dorsen, de heren zestien. Tussen de wedstrijden door trad de folkoristische dansgroep 'Gooi en Eemland' op met klompendansen. Voor kinderen waren er knutselactiviteiten, knuffeldieren en spelletjes. Ook waren onder andere RTV Utrecht, jonkheer Hooft van landgoed Geerestein en de Eierhoogheden aanwezig.

Annie Robbertsen en burgemeester Cnossen genoeten van de prestaties van de Vlegelgrietjes
Leden van de folkloristische dansgroep 'Gooi en Eemland'
De mandenmaker
Alle 11 deelnemende groepen
De in stijl geklede slagwerkgroep van Fidelio brengt alle groepen naar het terrein
Afbeelding
Zo werd vroeger de was gedaan
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie