Zondagsrust in Woudenberg

5 juli 2018 om 07:34 lokaal Deel je nieuws

Afgelopen weekend maakte ik een inhaalslag: ik las De Woudenberger van een paar weken.

In die van 12 juni las ik de column: Even rust over zondagsrust.

Joke van der Heide deelde mee dat een belangrijk speerpunt van GBW en de VVD op de onderhandelingstafel sneuvelde. Ze gaf

de Christen Unie een compliment voor het behaalde resultaat ten aanzien van de zondagsrust; daaraan mag voorlopig niet worden getornd, als het aan deze partij ligt. Het was voor de CU een breekpunt bij de onderhandelingen over de coalitievorming.

Ik complimenteer graag de onderhandelaars van de VVD en GBW omdat ze zich pragmatisch opstelden. De zondagsrust was voor deze partijen een belangrijk speerpunt, maar zij maakten er geen breekpunt van. Te principieel zijn, kan belemmerend werken; de VVD en GBW willen voortgang, dat is duidelijk.

In een dorp waar inmiddels veel ruimdenkende ‘import’ woont, moet het gemeentebestuur religieuze principes toch niet de boventoon laten voeren als de meerderheid van de inwoners die niet aanhangt? Hoe die meerderheid over dit onderwerp denkt, is niet onderzocht.

Als die de winkels op zondag open een pré vindt voor ons dorp, zal ik niet protesteren. Maar: al zijn de winkels op zondag open, mij zie je daar dan niet. (Overigens niet om religieuze redenen.) Ik geniet van de betrekkelijke rust die er dan in ons dorp heerst.

Jammer, dat inkopen willen doen op alle dagen van de week. Eén dag in de week de tijd nemen om te genieten van en met je medemens(en) en bijvoorbeeld de natuur bewonderen, is gezond voor lichaam en geest.

 

Ik snap dat er winkeliers in Woudenberg zijn, die zeggen: nu halen ze het op zondag bij de buren………Op zondag schijnt ‘half Woudenberg’ in Leusden op de Hamershof inkopen te doen………. (Dat heb ik uiteraard van horen zeggen.)

Wellicht is dit onderwerp boeiend voor Emma Verwoerd, de nieuwe voorzitter van onze winkeliersvereniging DES. Zij is overtuigd van potentie in het dorpscentrum. Er zijn vast meer inwoners die dat idee hebben. Nu nog in de praktijk brengen………Laten we proberen mee te denken met onze bestuurders en ideeën aandragen die ons dorp voor velen plezierig maken. Ik hoorde geluiden over een echt ontmoetingspunt voor jong en oud in het centrum. Wat mij betreft dan wel open op zondag……want dan hebben veel mensen volop tijd voor een ontspannen ontmoeting.

 

D. van Keulen

Woudenberg.

 

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie