Bewonersvergadering over vliegen
Bewonersvergadering over vliegen AHZ

Het vliegt niet voorbij

8 juni 2018 om 08:01 lokaal Deel je nieuws

Donderdagavond 7 juni, Hoeve de Beek. Circa 30 buurtbewoners uit het oostelijk buitengebied van Woudenberg hebben zich verzameld voor een gesprek met burgemeester Titia Cnossen. Onderwerp van gesprek: vliegenoverlast.

Huilen
Al twaalf jaar heeft de buurt met vlagen zeer ernstige vliegenoverlast. Van niet buiten kunnen zitten tot een centimeter dikke laag dode vliegen in huis na de zoveelste uitbraak. Gekmakend vinden de buurtbewoners het als de vliegen in de pan vallen onder het koken. Dieptriest wanneer zieke oude mensen liggen te huilen in bed omdat hun gezicht vol zit met vliegen.

Wie is de veroorzaker
Het vliegenprobleem komt, volgens de buurtbewoners, in hoofdzaak door een kippenstal aan de Lambalgseweg. Deze stal is in eigendom van de heer Van Laar woonachtig in Ederveen. De buurtbewoners zijn er na zoveel jaar bijna unaniem zeker van dat Van Laar de veroorzaker is van alle ellende. Slechte hygiëne en onvoldoende vliegenbestrijding liggen daaraan ten grondslag. Al is er ook een buurman die zich afvraagt of alleen de stal van Van Laar het probleem is.

Bekend
Het vliegenprobleem is bij de gemeente Woudenberg meer dan bekend. Ruim acht jaar geleden lag er zelfs een besluit klaar om de kippenschuur van Van Laar te sluiten. Door allerlei ambtelijke oorzaken is dit besluit niet tot uitvoer gekomen. Vijf jaar geleden gaf de gemeente opdracht voor een groot vliegenonderzoek. Dat het op het bedrijf bij Van Laar niet pluis was, dat stond vast. Maar of het ook echt de enige oorzaak was kon het onderzoek niet uitwijzen.

Grote zorgen
Van Laar kreeg voor de zoveelste keer allerlei waarschuwingen en heel even leek het weer beter te gaan maar al snel was alles bij het oude. Totdat 1,5 jaar geleden de heer Thijs de Koning zijn dieren in de stal ging huisvesten. De Koning heeft het beheer aan Van Laar uitbesteedt en grijpt keer op keer in als Van Laar de vliegenbestrijding laat versloffen. Een verademing voor de buurt; “Je belt De Koning en binnen een dag is het probleem opgelost” aldus een bewoner. Echter, De Koning heeft zijn overeenkomst met Van Laar beëindigd. De buurt maakt zich grote zorgen.

Geen onderzoek
In het gesprek met de buurtbewoners gaf Cnossen diverse keren aan het heel naar te vinden maar dat de gemeente eigenlijk niet zoveel kan doen. Ze riep de buurtbewoners op telkens weer te melden als er overlast is. “Wij sturen dan controle door de omgevingsdienst en RID”. Ze bood ook aan weer een vliegenonderzoek te laten uitvoeren maar in wederom een duur onderzoek zien de buurtbewoners echt geen enkel heil. Op de vraag wat de gemeente nu gaat doen bleef de burgemeester in termen van controleren, praten, melden.

Buurt wil actie
De buurt is het echter zat. Twaalf jaar ellende. Cnossen “ik snap dat het heel vervelend is maar nu het even goedgegaan is met De Koning staan we weer op nul als het gaat om Van Laar, u moet echt blijven melden”. De Koning gaf Cnossen allerlei tips hoe de gemeente zou kunnen handhaven. Cnossen zei dat ze hoopte dat er weer zo’n fijne ondernemer als De Koning zou komen om de schuur te huren. Om te bewijzen dat de gemeente Woudenberg best kan handhaven noemde ze diverse malen het gevaarlijke bedrijf Van Appeldoorn in Woudenberg.

Wachten op antwoord
Maar hoe nu verder? De buurtbewoners verwachten van de gemeente Woudenberg actie. Keiharde afspraken met Van Laar, handhaven volgens zeer strakke richtlijnen en niet pas iemand sturen als het weer uit te hand loopt. Preventief optreden en niet de meldplicht bij de buurt neerleggen. Een buurtbewoner riep de Burgemeester op  na te denken over andere oplossingen en zei dat dit het probleem van de gemeente Woudenberg is, die zijn nu aan zet om het eindelijk op te lossen. Met de belofte dat ze de buurtbewoners per brief zal laten weten hoe het nu verder gaat vertrok burgemeester Cnossen. De buurt wacht in spanning af; dit probleem vervliegt niet.

vliegenoverlast in de keuken
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie