Afbeelding
Foto: Shutterstock

Vaker overlast gemeld door hybride werken sinds pandemie

25 november 2021 om 07:00 Partnercontent

Werk jij al hybride? Steeds meer organisaties kiezen voor deze nieuwe vorm van werken. Kantoorpersoneel zit hierbij één of twee dagen op kantoor en brengt de rest van de tijd thuis door. Het is beter voor het milieu, maakt dat mensen veel reistijd besparen en is goedkoper voor werkgevers. Al gaat dat laatste niet helemaal op, daar steeds meer werkgevers via de vakbonden worden aangezet tot het uitkeren van een vergoeding voor het thuiswerken aan hun medewerkers. Het feit dat meer vanuit huis gewerkt wordt, heeft het aantal meldingen van overlast doen laten toenemen. Denk hierbij aan overlast door blaffende honden bij de buren, overlast door harde muziek, overlast door stank, enzovoorts. Niet alleen zorgt dergelijke overlast voor irritaties. Ook kan overlast schadelijk zijn voor de gezondheid.

Geluidsoverlast maakt het lastig om je te concentreren 

Met name geluidsoverlast komt veel voor. Het geluid van blaffende honden werkt storend, evenals het geluid van gamende buren of buren die hun favoriete muziek beluisteren. De irritaties die volgen op het feit dat je jezelf niet kunt concentreren bouwen zich steeds verder op. Daarnaast leidt overlast door harde geluiden in sommige gevallen tot gehoorschade. Wist je dat er bij een geluid van 120 decibel of meer sprake is van directe schade aan het gehoor? Bij een geluid van 83 decibel treedt gehoorschade op na zo’n vier uur. Stankoverlast kan eveneens schadelijk zijn voor de gezondheid. Het zorgt voor aanhoudende hoofdpijn, kan een droge mond veroorzaken, enzovoorts. Vaak is met name de bron van de vieze geur schadelijk. Denk aan stank door een te hoge luchtvochtigheid.

Melding maken van geluidsoverlast vaak lastig 

Niet iedereen durft de geluidsoverlast direct bij buren te melden. Men wil geen slechte naam krijgen in de wijk en conflicten uit de weg gaan. Zeker wanneer het gaat om buren die je nauwelijks gesproken hebt in het verleden. Om zo’n gesprek makkelijker te maken kan het verstandig zijn om een meting uit te laten voeren. Denk aan bijvoorbeeld een geluidsmeting om geluidsoverlast te signaleren, of een luchtmeting om stank te herkennen en de bron hiervan te achterhalen. Het komt geregeld voor dat de bron van stankoverlast buiten de eigen woning ligt. Stank komt via de roosters boven het raam of bijvoorbeeld via leidingen die uitkomen in de meterkast bij de woning naar binnen.

Sterk subjectieve component bij overlast

Niet alleen wil men conflicten uit de weg gaan bij overlast. Ook speelt er een sterk subjectieve component mee. Wat door de ene buur als overlast wordt gezien, kan voor iemand anders heel normaal zijn. Juist die subjectieve component maakt dat mensen de overlast die zij als zodanig ervaren vaak ten onrechte accepteren. Een meting uit laten voeren kan uitkomst bieden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie