Afbeelding
Foto: Shutterstock

Online bestellingen doet vraag naar heftruckchauffeurs groeien

13 september 2021 om 14:06 Partnercontent

De vraag naar mensen met een heftruckcertificaat is de afgelopen periode toegenomen. Een ontwikkeling die sterk samenhangt met het feit, dat consumenten steeds meer bestellingen online plaatsen. Het heeft de druk op distributiecentra vergroot. Binnen de distributiecentra spelen de heftruckchauffeurs een cruciale rol. Goederen moeten tijdig gelost en vervolgens in een andere vrachtwagen geladen worden om consumenten binnen een of twee dagen van de gewenste producten te voorzien. Niet alleen in de distributiecentra waar bestellingen binnen webwinkels verwerkt worden neemt de vraag toe. Het geldt ook voor de distributiecentra die goederen afleveren bij fysieke vestigingen van winkels.

Vrachtwagenchauffeurs kiezen voor het werk van heftruckchauffeur

Een groot aantal vrachtwagenchauffeurs kiest voor een switch naar het werk als heftruckchauffeur. Zo merkt ook Opleidingscentrum Wesseldijk, waar de vraag naar een opleiding voor het heftruckcertificaat is toegenomen. De pandemie heeft een grote impact gehad op chauffeurs. Onderweg waren nagenoeg geen horecagelegenheden open, waardoor men niet met collega’s kon rusten. Er werd langer doorgereden, of men was op zichzelf aangewezen. Daarbij nam de druk op vrachtwagenchauffeurs fors toe, toen het aantal online bestellingen groeide en er op sommige momenten gehamsterd werd in fysieke winkels. Het grote aantal vacatures voor heftruckchauffeurs maakte een overstap verleidelijk voor chauffeurs op de vrachtwagen. Het is een van de factoren die ertoe geleid heeft, dat we in Nederland kampen met een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs.

Vraag naar heftruckchauffeurs blijft groot 

Ondanks dat er steeds meer geautomatiseerd verloopt in grote distributiecentra, blijft de vraag naar heftruckchauffeurs groot is de verwachting. Ook in deze smart warehouses moeten goederen uit de vrachtwagen geladen worden, richting de juiste schappen worden vervoerd en vervolgens weer worden ingeladen in de volgende vrachtwagen. Het maakt dat men bij de keuze voor het beroep van heftruckchauffeur profiteert van een grote baanzekerheid. Dat geldt overigens ook voor andere chauffeurs, zoals een vrachtwagenchauffeur. Naast het feit dat men ook in smart warehouses heftruckchauffeurs nodig heeft, is de verwachting dat consumenten steeds meer online zullen bestellen in de komende jaren. Het gaat al jaren niet meer alleen om kleding en elektronica. Ook bijvoorbeeld boodschappen worden vaker online besteld.

Heftruckcertificaat vereiste voor veel werkgevers

Hoewel het niet verplicht is om een heftruckcertificaat te behalen alvorens een heftruck bestuurd wordt, stellen veel werkgevers deze eis wel. Het is om deze reden dat vrijwel iedere heftruckchauffeur een korte opleiding volgt. Zo’n opleiding wordt bij veel rijscholen binnen een dag afgerond. In sommige gevallen vergoeden werkgevers de kosten voor het behalen van de opleiding. Houd er rekening mee, dat niet iedere opleiding erkend wordt door het CBR. Aangeraden wordt logischerwijs om te kiezen voor een partij die een erkende opleiding aanbiedt. Na het behalen van de opleiding is het mogelijk om aanvullende cursussen te volgen, afhankelijk van het werk wat je straks uitvoert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie