Afbeelding
Gemeente Woudenberg

Woudenberg viert in september ‘75+1 jaar Vrijheid’

5 augustus 2021 om 17:39 Activiteiten

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg viert in september het uitgestelde feest van 75 jaar vrijheid. Dinsdag 21 september is de officiële aftrap van ‘75+1 jaar Vrijheid’ met een lezing. In de weken daarna volgen diverse activiteiten waaraan alle Woudenbergers, na aanmelding, over het algemeen gratis mee kunnen doen. De festiviteiten worden op zaterdag 30 oktober afgesloten met een vrijheidsconcert van Fidelio in De Camp. 

In 2020 was het door de coronamaatregelen niet mogelijk om 75 jaar vrijheid te vieren. Veel activiteiten werden opgeschort of vervielen. De gemeente Woudenberg stelde de festiviteiten uit. Nu activiteiten weer mogelijk zijn, pakt de gemeente samen met Stichting Oud Woudenberg, Het Cultuurhuis en harmoniegezelschap Fidelio de draad weer op.

Burgemeester Yvonne van Mastrigt verzorgt dinsdag 21 september een korte openingsspeech. Aansluitend volgt de lezing ‘Afgemarcheerd’, verzorgd door Stichting Oud Woudenberg. Johan de Kruijff vertelt hoe 13.000 Duitsers in mei 1945 op landgoed Den Treek ontwapend werden en lopend afmarcheerden naar de Duitse Wadden. De weken erna volgen nog diverse lezingen, wandelingen en fietstochten, allemaal in het teken van de Tweede Wereldoorlog en ‘vrijheid’.  Zo vinden wandelingen plaats naar de plek in Woudenberg waar in 1940 door de Duitsers een schijnvliegveld is aangelegd. Verder kan iedereen op 25 september in het Cultuurhuis kennismaken met enkele Woudenbergse veteranen. 

Fidelio verzorgt op 30 oktober het afsluitende vrijheidsconcert of bevrijdingsconcert ‘We’ll meet again’. Het is het eerste concert van de harmoniegezelschap sinds januari vorig jaar. Het concert is in tegenstelling tot de meeste andere activiteiten niet vrij toegankelijk. Kaarten zullen per 1 oktober beschikbaar zijn via de website fideliowoudenberg.nl en kosten 15 euro per stuk. 

Het gehele programma van ‘Woudenberg 75+1 jaar Vrijheid’ is te vinden op  http://woudenberg.nl/vrijheid

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie