,,Hebben we ons allemaal sterk gemaakt voor ons mooie cultuurhuis om het nu door gemeentebeleid te laten verslonzen?''
,,Hebben we ons allemaal sterk gemaakt voor ons mooie cultuurhuis om het nu door gemeentebeleid te laten verslonzen?'' André van der Velde
Ingezonden

‘Doe wel en zie niet om’

29 juni 2021 om 14:10 Opinie

De interim-burgemeester is vol lof over de eendrachtige manier zoals u als gemeenteraad uw verantwoordelijkheid heeft genomen, om op 1 juli tot een evenwichtige besluitvorming te komen betreffende de bezuinigingsvoorstellen. Ik kan niet precies inschatten wat dit voor consequenties heeft voor ons Woudenbergers.

Betekent dit dat het Cultuurhuis op termijn niet alleen door de Coöperatie bewoond gaat worden, maar meer gemeentelijke zaken er hun intrek (moeten) nemen? Hebben we daarvoor ons in het verleden met wethouder Ravenstein allemaal sterk gemaakt voor ons mooie cultuurhuis, om het nu door gemeentebeleid te laten verslonzen? Minimaal verwacht je toch van het College dat ze zich aan de gemaakte afspraken houdt met de huidige huurders en geen gehoor geeft aan één van de opmerkingen uit de bezuinigingsdialoog dat de bibliotheek wel naar de Kringloopwinkel kan.
Natuurlijk is het goed om ‘wel te doen’, maar beter om ook ‘om te zien’. Want waarom zijn we in deze financiële situatie beland en wat of wie had hier iets aan kunnen doen?

Slechts een paar opsommingen:
Raadsvergadering op 2 juli 2020, agendapunt 15 in de aula van de begraafplaats. Krediet investeren in uitvoering en kwaliteitsverbetering WOZ/belastingzaken (€390.166).
Dit krediet was nodig omdat onze wethouder financiën de afgelopen twee jaar haar verantwoordelijkheid had verzaakt om regelmatig bij de gemeente Scherpenzeel te controleren of daar onze WOZ-zaken wel goed werden uitgevoerd. Ook de door Woudenberg geleverde één of meerdere ambtenaren hebben niet de moeite genomen onze wethouder te informeren, terwijl er toch toen al meerdere signalen waren dat niet alles goed verliep. De WOZ (en wellicht ook andere gegevens) zijn toen aangepast, zodat ze per 1 januari 2021 door de gemeente Veenendaal op hun systeem zouden worden verwerkt. Maar helaas per 1 januari jongstleden heeft Veenendaal zijn software aangepast en heeft het weer enige maanden geduurd voordat onze WOZ uitgevoerd kon worden. Reactie van wethouder financiën Vlam: Geen probleem, want we mogen tot drie jaar terug invorderen, dus dat geld komt er. Er was dus kennelijk in dat halve jaar ook geen overleg met Veenendaal geweest om te vernemen dat zij hun software zouden veranderen?

Niet dat het nu allemaal opgelost is. Want ook dit jaar hebben meerdere inwoners twee aanslagen gemeentelijke belastingen gekregen. Inwoners die tijdelijk in een huurhuis woonden en nu hun nieuwe koopwoning betrokken. Is er dan nog steeds geen koppeling met het kadaster?

Wat mij in die bovenvermelde raadsvergadering opviel is dat Jan Bessembinders onder andere vragen wilde stellen over de maximering van het bedrag van €390.166, maar vijf of zes keer door Marco Verhoef mocht worden geïnterrumpeerd, en er kennelijk niet het fatsoen regeert dat je elkaar laat uitpraten. Ook de zekerheid van wethouder Vlam, dat het bedrag bij Scherpenzeel zal worden geclaimd klinkt mooi, maar heeft het ook resultaat opgeleverd? Volgens mij zijn we die € 390.166 gewoon kwijt.

Verder: de overbodige proceskosten gemaakt voor het doordrammen van het college betreffende de varkensstal, terwijl de provincie en rechter negatief oordeelden.
Nu wordt zo maar weer € 150.000 gereserveerd voor een nader onderzoek over drukte op de Stationsweg. Geld genoeg, lijkt het. Een ander punt van zorg is de grondverkoop.

De grondexploitatie van de Nijverheidsweg leverde een tekort van € 677.076 op. Daar is toch niet tegen te bezuinigen? En dan te vernemen dat de gemeenteraad blij is met het mooie resultaat, omdat het werd vermengd met de opbrengt van (ik meen) het Groenewoud. Het enige raadslid dat de ‘truc’ doorzag en er iets over opmerkte was raadslid Molenaar.
Er moeten de komende maanden meerdere belangrijke besluiten genomen worden over bezuinigingen en het klimaat en de energietransitie, en ik maak mij er zorgen over of onze gemeenteraad deskundig genoeg is om dit allemaal te overzien. Is onze wethouder Financiën wel voldoende bij machte om dit allemaal financieel te overzien en te managen? Zij schijnt te weten hoe wij Woudenbergers ons moeten gedragen, en dat de middenstand zich geen zorgen hoeft te maken voor concurrentie vanuit een nieuwe bouwmarkt in Amersfoort, want de Woudenbergse ondernemers zijn veerkrachtig genoeg. Ik vraag mij af of de wethouder haar eigen zaken wel scherp genoeg overziet.

R.V., Woudenberg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie