Afbeelding
Concert

25 jaar Van Dik Hout in FLUOR

22 juni 2021 om 15:33 Partnercontent

Niet veel bands houden het een kwart eeuw vol, maar deze van origine Den Helderse groep heeft sinds de jaren ‘90 de tand des tijds glansrijk doorstaan. Van Dik Hout viert haar zilveren jubileum met een tour door Nederland en doet daarbij op 17 december poppodium FLUOR in Amersfoort aan. Tickets zijn verkrijgbaar op de website fluor033.nl.

Stil in mij als klassieker in de dop

Het verhaal van de band begint in Den Helder, waar Martin Buitenhuis, Sandro Assorgia, Dave Rensmaag, Benjamin Kribben en Louis de Wit Van Dik Hout oprichten. De bandleden beheersen dan nog niet zo heel lang hun instrumenten en aanvankelijk wordt er in het Engels gezongen, totdat Buitenhuis zich realiseert dat hij zijn zielenroerselen gemakkelijker in zijn moerstaal kan uiten. De eerste stappen richting nationale roem worden gezet door op het Bananas-label het titelloze debuut uit te brengen. De single Stil in mij wordt een hit en zal later uitgeroepen worden tot beste Nederlandstalige single aller tijden.

Voor de wind

Het gaat de band op artistiek, commercieel en financieel vlak voor de wind, hoewel de band in Amsterdam een wat windstillere uitvalsbasis kiest om het hoofd te bieden aan de vraag naar optredens. Het is een tijd waarin muzikanten nog veelal inkomsten genereren uit de platenverkoop, die lekker loopt: in vrijwel elk huishouden staat het schijfje Van Dik Hout in de kast. Hoe anders is dat in deze eeuw, waarin een band als Kensington de opnames van haar doorbraakalbum met een persoonlijke lening moest realiseren om te komen waar ze nu is. Maar Van Dik Hout heeft de overgang van de jaren ‘90 naar het digitale tijdperk overleefd.

Op prime time op Pinkpop

Vier weken was het wat ruigere en ‘moeilijke tweede’ album, Kopstoot van een Vlinder de derde plaat die goed ontvangen werd. Als de Amerikaanse band Throwing Muses uitvalt, wordt de band in 1995 op het allerlaatste moment voor de leeuwen gegooid tijdens Pinkpop. Op een ideaal tijdstip in de middag wandelt de band het hoofdpodium op en klaart niet alleen voor de tienduizenden op het veld, maar ook voor miljoenen radioluisteraars en televisiekijkers de klus.

Zilveren jubileum

Rond de eeuwwisseling raakt het vijftal bevriend met Acda & De Munnik, met wie ze de samenwerking De Poema’s aangaan. Het levert twee grote hits op. Onder de eigen Van Dik Hout-vlag worden vervolgens nog zeven albums uitgebracht, waarvan Eén Nacht Eeuwigheid uit 2019 de meest recente is. Nu is er het zilveren jubileum, dat gevierd wordt met een uitgebreide tour door het land. Op 17 december parkeert de band haar bus bij FLUOR in Amersfoort. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie