Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo ben je als zzp’er voorbereid op ziekte

21 mei 2021 om 09:16 Partnercontent

Er zijn een hoop zaken waar je als zzp’er bij stil moet staan. Naast je pensioen is het ook verstandig om na te denken over je inkomen als je ziek wordt. Per dag raken namelijk wel 200 mensen van de arbeidsmarkt. Om te voorkomen dat je als ondernemer dan geen cent te makken hebt, kun je nu alvast een aantal zaken regelen. Zoals het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. We zetten een paar tips op een rij. 

1: Verzeker je tegen arbeidsongeschiktheid

Een goede manier om jezelf van een inkomen te verzekeren bij ziekte is door een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten, ook wel een aov genoemd. Hiervoor betaal je maandelijks premie. In ruil daarvoor voorziet een aov in tot wel 90% van je gebruikelijke inkomen als je tijdelijk of langdurig ziek wordt. Denk aan een bedrijfsongeval of een sportblessure, maar ook mentale klachten zoals een depressie of burn-out.

2: Regel rechtsbijstand

Een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers kan je niet alleen uit de brand helpen bij juridische conflicten met ontevreden klanten en wanbetalers: het komt ook van pas als je door ziekte een opdracht niet kan afronden en er daardoor een geschil met je opdrachtgever of afnemer ontstaat. Via je rechtsbijstand kun je altijd rekenen op advies van een jurist.

Tip: Maak vooraf duidelijke afspraken met je opdrachtgever over overmacht en onverwachte ziekte. Zorg dat deze afspraken ook opgenomen zijn in de arbeidsovereenkomst of je algemene voorwaarden. Dit kan je heel wat kopzorgen besparen.

3: Broodfonds

Als zzp’er kun je er ook voor kiezen om je bij een broodfonds aan te sluiten. Je betaalt dan samen met de andere deelnemers een afgesproken maandbedrag. Als iemand van de deelnemers arbeidsongeschikt raakt, ontvangt deze zzp’er een uitkering uit het potje met geld dat jullie als groep verzameld hebben.

Het is goed om te weten dat het broodfonds je bij ziekte hoogstens twee jaar van een bescheiden inkomen voorziet. Sommige zzp’ers kiezen er daarom voor om hun broodfonds aan te vullen met een aov. Door een aov met een wachttijd van twee jaar tijd af te sluiten, beschik je over een groter financieel vangnet en dus meer zekerheid. Bovendien betaal je op die manier minder aov-premie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie