Afbeelding
Prunus Karina

Waarom kersen uit de Betuwe het lekkerste zijn

10 mei 2021 om 12:49 Partnercontent

Heeft u ze wel is op, een lekkere kers? Ik denk dat de meeste lezers onder ons hun hoofd wel kunnen knikken, want Kersen zijn erg populair in Nederland. Maar niet iedere kers is even lekker natuurlijk. Het verschilt waar je de kersen haalt, maar ook uit welke regio de kersen komen. In dit artikel leggen we uit waarom u uw kersen het beste uit de Betuwe kunt halen en welke soorten kersen er zijn.

De kersen uit de Betuwe

Voor de gemiddelde Betuwenaar is het algemene kennis: ‘’De kersen uit de Betuwe zijn het lekkerst’’. Maar wanneer u niet uit de Betuwe komt, dan heeft u daar wellicht wat extra informatie voor nodig. Die gaan we daarom ook maar is leveren. De kersen uit de Betuwe groeien op dikke klei. Dit is lastig en zwaar planten, maar hierin zitten de juiste grondstoffen voor de kersenboom. Eigenlijk geldt dit wel voor meerdere fruitbomen. Hier kunnen de kersenbomen namelijk goed doorwortelen en u kunt zich wellicht ook wel voorstellen dat in klei meer grondstof zit dan zand of veen bijvoorbeeld.

Door deze klei worden de kersen uit de Betuwe lekker stevig, sappig en hebben ze vooral ‘’heel veel smaak’’. Het leuke is ook, in sommige plekken in de Betuwe kan je ze ook zelf plukken. Dit betekent daarom ook soms: ‘’Gratis kersen’’. Wel even een kleine tip, in de kas groeien kersen altijd, maar het pluk seizoen van de kersen is tussen juni en augustus. Hieronder ziet u nog een foto van de heerlijke kersen.

Verschillende soorten kersen

Er zijn wel tientallen verschillende soorten kersen zoals u misschien begrijpt, maar toch zijn er slechts een paar gangbaar. We gaan deze gangbare soorten even voor u benoemen en wanneer u dan denkt: Ik wil ook een paar niet gangbare kersen kennen, dan biedt de website Betuwebomen.nl uitkomst.

1. De Prunus Kordia: Deze kersenboom is veruit het meest bekend en wordt dan ook 90% van de tijd geconsumeerd in plaats van andere soorten. Het is een zoete kers, maar heeft vooral een prachtige rode kleur.

2. De Prunus Regina: Deze kersenboom is geliefd bij de speciale verkopers in de Betuwe. Hij is iets minder zoet dan de Kordia, maar deze kersen hebben een stevige smaak. Ook de kleur van de Regina is prachtig. Hij is iets donkerder dan de Kordia en de boom zelf is meer winterhard.

3. De Prunus Karina: Deze kersenboom geeft zoete vruchten en de kersen zijn echt zwart. Best uniek eigenlijk. Wat ook leuk is, is dat dit echt wel grote kersen zijn. Dus als u houdt van grote zoete kersen met een donkere tint, dan is de Karina uw nieuwe vriend.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie