Afbeelding
Edith Hazelzet

Meer faillissementen in provincie Utrecht, toch steeg het aantal bedrijven

7 april 2021 om 10:26 Economie

REGIO Er zijn vorig jaar flink meer bedrijven opgeheven dan in 2019. In totaal stopten ruim 129 duizend ondernemingen, tegenover zo’n 102 duizend in 2019. Dat is een toename van ruim een kwart, blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS. In de provincie Utrecht was dat zelfs 32,1 procent.

Volgens het CBS bestaat het overgrote deel van de opgeheven bedrijven uit éénpitters. Dit zijn kleine bedrijven waar slechts één persoon werkt.

In alle hoeken van het land stopten meer bedrijven dan in 2019. Dit aantal steeg relatief het hardst in de regio Delfzijl (+50 procent). In de kleine regio in het noordoosten van Groningen nam dit aantal met vijftig procent toe. Ook in aanzienlijk grotere regio’s als de provincie Utrecht en de regio Leiden (+32,4 procent) noteerde het statistiekbureau forse toenames van minstens dertig procent. Afgezet tegen het totaal aantal bedrijfsvestigingen waren vorig jaar de meeste opheffingen in en rondom de steden Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Arnhem/Nijmegen.

In de horeca was het aantal opgeheven vestigingen in 2020 met 5.000 hoger dan ooit. Het gemiddelde over de periode 2007-2019 was 4.000.

OPGERICHT Overigens werden vorig jaar niet alleen meer bedrijven opgeheven, maar juist ook meer nieuwe bedrijven opgericht. Wel nam dit aantal een stuk minder hard toe dan het aantal opheffingen. Het aantal oprichtingen van bedrijfsvestigingen nam veel minder sterk toe (1,5 procent landelijk), maar was met bijna 179 duizend nog wel aanzienlijk hoger dan het aantal opheffingen.

In 2020 zijn bijvoorbeeld 23 duizend webwinkels opgericht, waarvan 6,5 duizend in de regio’s Groot-Amsterdam, Utrecht en Groot-Rijnmond. Ook bij de post en koeriers werden veel vestigingen opgericht, in totaal 1.850. Net als bij de opheffingen in deze branche lag het zwaartepunt in de regio’s Groot-Amsterdam, Utrecht en Groot-Rijnmond, samen goed voor een kwart van alle oprichtingen in Nederland.

(Cijfers in onderstaande figuur gaan over heel 2020 t.o.v. 2019). Het aantal opheffingen is een optelsom van bedrijven die failliet gaan en ondernemers die zelf de stekker uit hun onderneming trekken. Het CBS telt hierbij alle bedrijfsvestigingen: als een bedrijf met meerdere locaties stopt, tellen alle gesloten plekken afzonderlijk mee.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie