Afbeelding
Echtscheidingen

Thuis zijn en meer vrije tijd; advocaten druk met echtscheidingen

1 april 2021 om 16:09 Partnercontent

Al vanaf het begin van de coronacrisis werd gewaarschuwd voor een piek in het aantal echtscheidingen in Nederland. De Vereniging van Familierechtadvocaten en scheidingsmediators (ofwel vFAS) zag al vroeg aankomen dat de voorgenomen coronamaatregelen zouden zorgen voor oplopende ergernissen in het gemiddelde huishouden, minder vrijheid en minder vrijetijdsbesteding zonder de partner. Kijken we terug op de afgelopen periode, dan zien we inderdaad een stijging in het aantal echtbreuken. Waar heeft dit precies mee te maken en hoe vul jij straks je vrijetijd in wanneer ook jij de scheiding achter de rug hebt?

Geen afleiding of mogelijkheid om stoom af te blazen

Mensen zijn niet gemaakt om vast te blijven in een vaste omgeving met één persoon om zich heen. We hebben afleiding nodig en ruimte om stoom af te blazen. Even een keer flink tieren tegen een vriend of een broer om vervolgens sorry te zeggen en weer verder te gaan. Heb je geen afleiding, zit je contant ‘opgescheept’ met je partner en gebruik je hem of haar ook nog eens om met regelmaat stoom af te blazen? Dan kun je erop rekenen dat dit op een gegeven moment voor problemen zorgt. Zeker wanneer je hier niet over kunt praten met je partner. Of iemand anders.

Schouten Advocatuur merkt dat het voornamelijk de vrouwen zijn die het initiatief nemen. Dit bleek eerder ook al uit een Engels onderzoek. De vrouwen zijn teleurgesteld dat zij nog altijd de meeste huishoudelijke taken moeten verrichten, terwijl hun man meer thuis is en aan het is of zou moeten zijn. Dit leidt tot teleurstellingen die samen met de spanningen ervoor zorgen dat er op een scheiding aangestuurd wordt. Het blijkt dat dit vooral opgaat in gezinnen waarbij jongere kinderen aanwezig zijn. In deze gezinnen zijn namelijk meer huishoudelijke en verzorgende taken. Blijven die nog steeds allemaal op de schouders van de vrouw leunen terwijl de man thuis is, dan kan dit het laatste zetje zijn in de richting van een scheiding.

Minder vrijetijdsbesteding kan de druppel zijn

De laatste factor die ervoor zorgt dat het aantal echtscheidingen stijgt, is het feit dat we minder vrijetijdsbestedingen hebben. De sportscholen zijn dicht of hebben beperkte openingstijden, en even naar de bioscoop, het theater of een concert gaan, dat is er ook niet meer bij. Het maakt hierbij niet uit of je samenging voorheen of juist alleen; het is een van de vele uitlaatkleppen die weggevallen is en ook dat zorgt ervoor dat stellen besluiten om uit elkaar te gaan.

Uiteraard zijn er verschillende manieren om hieraan te werken en een echtscheiding te vermijden. Denk aan partnertherapie, samen leuke avonden plannen met een leuke film, een keer goed praten over onderhuidse ergernissen of het maken van duidelijke afspraken zodat jullie beter samen door één deur kunnen. Lukt het niet om er samen uit te komen? Dan schakel je een specialist in; de meeste specialisten bieden hun diensten tegenwoordig ook gewoon digitaal aan. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie