Afbeelding
Huisartsen Gelderse Vallei

Bewoners van kleinschalige woonvormen gevaccineerd: ‘Eerste stap richting meer contact’

5 maart 2021 om 10:06 Zorg

WOUDENBERG Verspreid over negen werkdagen hebben de huisartsen in de regio Gelderse Vallei bijna 1300 bewoners van ongeveer 80 kleinschalige woonvormen gevaccineerd met het Moderna vaccin. Dit gaat om woonvormen zoals woonvoorzieningen voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Er reden deze dagen twee zogenoemde ‘prikteams’ door de regio om de bewoners te vaccineren.

,,Dit is een prestatie waar we heel trots op zijn”, aldus Marije Hilhorst, Directeur Zorg bij Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV). ,,We hadden nog nooit een dergelijk grote opdracht gekregen en uitgevoerd, dus we waren tot de eerste dag nog wel gespannen, maar dat bleek achteraf niet nodig. Huisartsenpost Gelderse Vallei organiseerde de vaccinatie samen en namens de huisartsen uit de regio. ,,Het geheel is soepel verlopen, door een voorzichtige aanpak en een uitermate goede voorbereiding”, aldus Hilhorst. 

VRIJHEID Het was volgens Hilhorst een hele warme belevenis. ,,Voor ons, maar ook voor de mantelzorgers, instellingen en de bewoners zelf. Het is niet alleen ‘even een prikje zetten’, maar ook een eerste stap richting meer contact met anderen en een eerste stap richting de maatschappij.” Het prikteam werd dan ook warm en hartelijk ontvangen. Soms zelfs met een rode loper, slingers en taart wat leidde tot ontroerende situaties. 

TWEEDE RONDE Hilhorst kijkt graag vooruit na het soepele verloop van de eerste ronde. ,,Inmiddels zijn we alweer bezig met de voorbereidingen voor de tweede ronde. Deze zien we dan ook met vertrouwen tegemoet.” De tweede ronde zal precies vier weken na de eerste vaccinatie starten, dit zal op donderdag 18 maart zijn. 

GOEDE SAMENWERKING Volgens de Directeur Zorg is het een lastig project om goed te plannen aangezien je met een gevoelig vaccin werkt en met meerdere partijen te maken hebt. De instellingen zelf hebben een goede ondersteuning geboden met de administratie vooraf, het regelen van vrijwilligers en de inrichting van de prikzalen. Naast de huisartsen, Huisartsenpost Gelderse Vallei en de instellingen zijn ook Broeder de Vries (vervoer), InEen (brancheorganisatie), LHV en NHG (beroepsorganisaties), het RIVM en Stichting Nationaal Programma Grieppreventie (SNPG) deel van de samenwerking.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie