Afbeelding
Flamco

Hogere energielasten voor duurzamere woning

27 februari 2021 om 16:24 Natuur en milieu

WOUDENBERG Ongeveer 38 woningeigenaren in het Groenewoud hebben een mooi warmtesysteem via een full electric warmtepomp en een goed geïsoleerde woning. Desondanks zijn hun energielasten veel hoger dan een met gasgestookte woning.

In het vragenuurtje van de raad legt Moniek van de Graaf (PvdA-GL) uit dat dit komt doordat deze woningen door de warmtepomp een zwaardere elektrische aansluiting in de meterkast nodig hebben van 3 keer 35 ampère in plaats van 3 keer 25 ampère. ,,Vanwege de hogere vastrechtkosten betalen de woningeigenaren per maand minimaal 33 euro meer dan de eigenaren met een gasgestookte woning. Daarnaast moeten zij ook betalen voor de vaste lasten van 70 euro per maand al is het verbruik nul.”

Moniek van de Graaf vroeg wethouder Pieter de Kruif of het college bekend is met deze financiële gevolgen en of de sociale huurwoningen in Hoevelaar ook een dergelijke aansluiting krijgen. Bij navraag weet hij dat dit probleem in meerdere gemeenten speelt.

,,Voor nieuwbouwwoningen wordt met uitzondering van sociale huurwoningen gekozen voor een zwaardere elektrische aansluiting van 3 keer 35 ampère. Dit is niet alleen nodig voor een warmtepomp, maar ook voor luxere apparatuur als een inductiefornuis, een cooker en een stoomoven. Deze apparaten worden ook nog eens veel te gelijk gebruikt. Deze informatie hierover heeft wel in de verkoopbrochure gestaan.’’

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie