Afbeelding
Foto door form PxHere

Zittend beroep? Zes tips om meer te bewegen

23 februari 2021 om 11:50 Partnercontent

Het grotendeel van de Nederlanders heeft een zittend beroep. Denk aan tekstschrijvers, boekhouders, ICT’ers, administratief medewerkers enzovoort. Uit onderzoek blijkt dat een hele dag zitten de kans op diabetes en hart- en vaatziekten verhoogt. Zelfs iedere week sporten compenseert die kans niet. Hou zorg je ervoor dat je bureauwerk gezond uit kan voeren? 

Steeds meer onderzoekers weten het zeker: zittend werk is ongezond. De gemiddelde Europeaan brengt vijf uur per dag zittend door. Gelukkig kan je met enkele aanpassingen je werk een stuk gezonder maken. Met deze zes tips helpen we je op weg. 

1. Organiseer een sportchallenge met collega’s 

Je ziet elkaar minder, maar toch kan je samen met collega’s iets doen aan het vele zitten. Daag elkaar uit om iedere dag te wandelen tijdens de lunchpauze. Deel foto’s met elkaar. Wanneer je het samen doet heb je het gevoel dat je een duwtje in de rug krijgt om meer te bewegen. Je kan zelfs een wedstrijdje ‘wie maakt de meeste kilometers’ opzetten en het aantal bijhouden via de app. Geef de winnaar een beloning zoals bijvoorbeeld een tas uit de nieuwste collectie zebra tassen. Begin daarna opnieuw een challenge. Een leuke manier om het bewegen uitdagend te houden. 

2. Oefeningen achter het bureau

Voor meer beweging hoef je niet eens achter je bureau vandaan te komen. Zoek op Internet eens uit wat voor stretchoefeningen je zoal zittend achter je bureau kunt doen. Heb je bijvoorbeeld gespannen schouders? Probeer dan eens om je schouders op een rustig tempo richting je oren te trekken en dan weer te laten zakken. Herhaal dit een aantal keren. Wat je nog meer kan doen is je been uitstrekken, aanspannen, dit een minuut vasthouden en vervolgens je been weer laten zakken. En zo zijn er nog meer oefeningen te vinden. Ondertussen kan je gewoon verder typen! 

3. Stel een timer in 

Ben jij zo’n type wat helemaal de tijd vergeet wanneer je aan het werk bent? Dan is het moeilijk om voldoende beweegmomenten op een dag te pakken. Wat je kunt doen is een alarm of timer op je smartphone in stellen. Zo zorg je ervoor dat je minstens elk uur even opstaat en kleine rek- en stretchoefeningen kan doen. Op die manier hou je je spieren goed doorbloed. 

4. Begin een uur eerder met werken 

Mag jezelf je tijd indelen op het werk? Probeer dan eens om een uurtje eerder te beginnen. Op die manier heb je overdag meer tijd om te tussendoor te bewegen. Je kan de hond uitlaten, de vaatwasser uitruimen, een stukje fietsen of wandel naar de supermarkt met je boodschappentas. Na korte pauzes voel je je frisser om weer aan de slag te gaan. Een win-win situatie. 

5. Staand vergaderen 

Heb je vergaderingen via een videocall? Probeer dan eens om staand te vergaderen. Stel je collega’s voor om hetzelfde te doen. Uit onderzoek blijkt dat staand vergaderen sneller en efficiënter is dan zittend vergaderen. Mensen zouden minder snel de neiging hebben om uitgebreid verhalen te vertellen, ze zijn directer en concreter. Geen koetjes en kalfjes over het wel of niet dragen van een heuptasje, maar to the point. Naast vergaderen kan je lopend telefoneren. Moet je regelmatig bellen voor je werk? Koop dan een headset. Combineer een wandeling door het park met je werk.  

6. Werken achter een zit- en sta bureau  

Heb je weleens nagedacht over een zit-sta bureau? Het is de oplossing voor zittende beroepen. Met een zit-sta bureau kan je staan en zitten makkelijk afwisselen. Kies je voor zo’n bureau dan is het belangrijk om niet te lang te blijven staan. Je moet een goede balans zien te vinden tussen zitten en staan. Staand werken daar moet je lichaam aan wennen. Bouw het langzaam op. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie