Afbeelding
Foto door form PxHere

Een nieuwbouwwoning, maak dan niet deze fouten

5 januari 2021 om 15:40 Partnercontent

Ga jij binnenkort verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Dan sta je er misschien niet bij stil dat de aanpak bij het klussen dan anders is dan bij een bestaand huis. Vooral bij de wanden is er wel één en ander om rekening mee te houden.

In een nieuwbouwhuis zit in het begin nog heel veel vocht. Daar moet je rekening mee houden als je de muren gaat stucen of behangen. Want niet alleen kunnen er nare vochtplekken ontstaan, ook kunnen je wanden na verloop van tijd scheuren. En dat is natuurlijk het laatste dat je wil. Om je nieuw huis lang mooi te houden, kun je het dus maar beter direct goed aan pakken.

Laat vocht verdwijnen

Het aantal liters vocht in een nieuwe woning kan wel oplopen tot z’n 4.000 liter. Dat is dus niet de andere dag weg. Je huis laten drogen doe je door het rustig aan te pakken en op te bouwen. Zo zet je de verwarming niet direct hoog maar start je met de thermostaat op 17 graden te zetten. Een week later verhoog je de temperatuur naar 18 graden en weer een week later naar 19 (tot je de 20 graden hebt bereikt). Je wanden als eerste klus aanpakken is dus niet verstandig. Overleg liever met je stucadoorsbedrijf wat de beste planning is.  

Overzicht kan geld opleveren

Natuurlijk weet je vooraf al welke kamer welke functie krijgt. Daarmee kun je ook bepalen waar je welke wand of vloerbekleding wil hebben. Dat geeft je de kans om vooraf offertes vergelijken en misschien je keuzes nog bij te stellen. Maar het geeft je ook inzicht in je planning. Want zoals gezegd wil een stukadoor nieuwbouw wanden liever niet direct na de oplevering stucen. Daarnaast worden nieuwbouwprojecten vaak per straat of wijk opgeleverd. Dat geeft je de kans om met je buren in gesprek te gaan of zij misschien ook wanden laten stucen. Met een burenkorting kan je dan samen veel geld besparen.

Scheuren voorkomen

Allereerst is bij een nieuwbouwwoning geen dikke stuclaag nodig. 1 á 2 lagen dunpleister zijn (zeker als je daarna wil behangen) verstandiger. Dit is overigens mede afhankelijk van de ondergrond en je stukadoor kan je hier verder in adviseren. Ook is het nodig dat je een voorbewerking laat doen zodat er je later geen scheuren in de wanden ontstaan. Daarvoor start de stukadoor met het aanbrengen van wapeningsgaas op de delen die kritieke zijn die daarna worden afgesmeerd met hechtpleister.

Laat je de wanden (en misschien ook het plafond) spuiten? Dan worden de wanden na het drogen met een grote schuurmachine lichtjes opgeschuurd waardoor kleine oneffenheden die kunnen ontstaan bij het messen, worden weggeschuurd. De inwendige hoeken worden gekit met een flexibele, overschilderbare acrylaatkit om scheuren tegen te gaan.

Verder zal de stukadoor bij een nieuwbouwwoning altijd rekening houden met het feit dat de wanden een grote zuigende werking hebben. Hierdoor zal gewerkt worden met een witte voorstrijklaag of primer gebruiken om zo het beste resultaat te krijgen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie