Monument voor slachtoffers vliegtuigcrash 1943

3 februari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

WOUDENBERG/LEUSDEN Met een waardige en uitgebreide ceremonie onthulden nabestaanden van slachtoffers van een vliegtuigcrash zaterdag een gedenkteken op de spoordijk nabij de Leusbroekerweg, in het grensgebied tussen Leusden en Woudenberg. Het vliegtuig stortte in 1943 neer na een luchtgevecht.

De Historische Kring Leusden heeft de afgelopen jaren intensief onderzoek gedaan naar de crash van een geallieerden bommenwerper met een Britse en Canadese bemanning. Op een missie op 3 februari 1945 onderweg naar Duitsland raakte het vliegtuig in een luchtgevecht met een Duits jachtvliegtuig. Zowel het Engelse als het Duitse vliegtuig stortte neer. De Duitse Messersschmitt met twee bemanningsleden kwam neer in een weiland aan de Helweg in Achterveld. De gezagvoerder kwam om, de navigator kon zich met een parachute redden.

CRASH Het Engelse vliegtuig met drie Engelsen en vijf Canadezen crashte in een weiland in Leusbroek en alle acht jonge bemanningsleden vonden de dood. De Duitsers borgen het vliegtuig en de lichamen. De slachtoffers liggen begraven op de begraafplaats Rusthof in Leusden.

PROJECT De Historische Kring Leusden wist de nabestaanden in zowel Engeland als in Canada op te sporen. Tijdens het intensieve project ontstond het idee een monument voor de slachtoffers uit Engeland en Canada op te richten. Zaterdagmorgen, precies 75 jaar na de dramatische missie, verwelkomde voorzitter van de Historische Kring Leusden Roland Polak honderden genodigden en belangstellenden op de spoordijk nabij de Bruinenburgersluis in het Valleikanaal. Nabestaanden van de acht bemanningsleden, waren uit Canada en Engeland over.

Ook een vertegenwoordiging van de Canadese Ambassade en de Royal Air Force was aanwezig. Een vertegenwoordiging van de commissaris van de Koning en ook burgemeester Bouwmeester van Leusden waren aanwezig. Veel vertegenwoordigers van de aanwezige organisaties legden na de onthulling van het monument, een kunstwerk van de Leusdense beeldend kunstenaar Mirjam Woltman, een krans als eerbetoon aan de slachtoffers. Daarnaast waren nog tientallen andere direct of indirect betrokkenen, zoals de vertegenwoordiger van de Koninklijke Luchtmacht kolonel De Jongh, aanwezig.

Een historisch vliegtuig sloot de ceremonie af door een flypast. Het vliegtuig cirkelde om 12:30 uur, precies volgens plan, enkele malen boven de locatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie