Honderden bezoekers lichtjestocht Pyramide

30 januari 2018 om 00:00 Voorpagina

WOUDENBERG Elk jaar wordt de Pyramide van Austerlitz, een bijzonder monument uit de Franse Tijd (1795-1813), door 30 vrijwilligers van stichting Pyramide van Austerlitz en Landschap Erfgoed Utrecht een avond in het licht gezet. Vrijdagavond was het weer zover. Honderden bezoekers uit het hele land, maar ook uit Woudenberg en Austerlitz, kwamen vanaf 17.30 uur van de met ledlantaarntjes verlichte boswandeling van 1,1 km genieten.

Waxinelichtjes moesten andere jaren steeds opnieuw aangestoken worden. Bij de Pyramide branden houtvuren waarbij 3 geüniformeerde soldaten verhalen vertelden. Martijn Hartman Maatman kookte soep boven een vuurtje en vertelde wat de 18.000 soldaten toen zoal aten.

Joop Muller kroop in de huid van orangist Karel Hendrik Verheul uit Doetinchem en vertelde over wat de Fransen hier deden. Zijn naam staat zelfs op de Arc de Triomph ter nagedachtenis aan de slag bij Austerlitz. Dick Boom had een plek in het bos en vertelde daar over de bouw van de Pyramide die nu prachtig verlicht was met schijnwerpers en een lichtslang tussen de trapleuning. Boven in de toren brandde de lamp die nog dateerde uit de tijd dat de toren als brandwachttoren functioneerde.

KLIMDIPLOMA Kinderen die naar boven geklommen waren ontvingen een klimdiploma. Ook konden zij opdrachten doen maar die waren ondanks de zaklantaarns lastig te ontdekken in het donker. Velen vroegen de vertellers wat er in de Pyramide zat. Zowel bij de starttent in het bos als bij de Pyramide was warme drank te koop. De opbrengst was bestemd voor de instandhouding van de Pyramide. In het bezoekerscentrum draaide een film over de Franse Tijd. Via een breed pad keerde men weer terug naar de parkeerplaats.

Meer info: www.historien.nl of Landschap Erfgoed Utrecht via info@landschaperfgoedutrecht.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie