'Hek rond Hens ongewenst'

24 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

WOUDENBERG Er klinkt steeds meer protest tegen plannen van ondernemers Martien en Julianne van de Lagemaat om entree te heffen voor een bezoek aan het Henschotermeer. De Heuvelrugse wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is niet onverdeeld gelukkig met een mogelijke afsluiting en beprijzing. Hij gaat samen met zijn Woudenbergse collega en provinciaal bestuurder Mariëtte Pennarts op bezoek bij de nieuwe exploitant.

Michiel Schaaij

Boonzaaijer zegt dat hij de ondernemer niet voor de voeten wil lopen. Maar hij zou het toejuichen als Van de Lagemaat besluit om geen toegangsprijs te heffen en geen hekken om de populaire zwemplas te plaatsen. Volgens de wethouder is de exploitatie best sluitend te krijgen zonder dergelijke drastische maatregelen. Overigens vindt Boonzaaijer het wel een geruststelling, dat de nieuwe exploitant een lokale ondernemer is. ,,We hebben in ieder geval niet met een soort Duinrell te maken."

PACHTKOSTEN Volgens critici is het economisch gezien helemaal niet nodig om entree te heffen op een dagje Henschotermeer. Uit de laatst gepubliceerde jaarrekening van het opgeheven recreatieschap blijkt, dat er in 2016 een bedrag van ongeveer 35.000 euro moest worden bijgepast op de exploitatie van de recreatieplas. Dat bedrag is het verschil tussen de pachtkosten en de opbrengst van de parkeerplaats en de horeca en zou wellicht op een andere manier bijeengebracht kunnen worden.

TOEGANKELIJK ,,Wij vinden het heel belangrijk dat het terrein openbaar toegankelijk blijft en de kwaliteiten behoudt, die het nu heeft", aldus Boonzaaijer. Volgens hem zou de natuurlijke waarde van het terrein geweld worden aangedaan, als het Henschotermeer met hekken wordt afgesloten. Daardoor zouden bijvoorbeeld reeën beroofd worden van hun drinkplek.

VERNIELING Verder ziet de Heuvelrugwethouder het aanbrengen van een omrastering niet als een logische stap. ,,We zijn eigenlijk net bezig om de natuur te onthekken. Dit zou dan een heel tegendraadse beweging zijn." Bovendien vraagt Boonzaaijer zich af, of de aanleg van een hek wel rendabel kan zijn. Zo'n afrastering kost een vermogen en is nogal gevoelig voor vernieling.

ONWENSELIJK D66, SP en VVD hebben inmiddels aangekondigd dat ze maandagavond vragen aan het college gaan stellen over de ontwikkelingen rond het Henschotermeer. Zo wil D66 onder andere weten wat de gevolgen voor flora en fauna in het gebied zijn, als er toch een hek rond het recreatieterrein wordt geplaatst. De SP vindt het onwenselijk dat de laatste vrij toegankelijke zwemgelegenheid in de omgeving verdwijnt. In de Woudenbergse gemeenteraad en in Provinciale Staten klonken al eerder kritische geluiden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie