'Gedoe rond vergunning geen visitekaartje voor dorp'

16 januari 2018 om 00:00 Voorpagina

WOUDENBERG Stichting Beheer Uitvaartcentrum Henschoten heeft de Gereformeerde Kerk Amersfoort en omstreken (DGK) zeven dagen voor de start moeten melden dat zij vanaf 1 januari geen kerkdiensten kunnen houden in de aula. Door vragen van de PvdA was pijnlijk duidelijk geworden dat de bestemming dit niet toeliet en dat een nieuwe vergunning aangevraagd moet worden. Dit is vorige week gebeurd.

Voorzitter van de stichting, Anton van Oosterom, vindt dit geen visitekaartje voor Woudenberg.

Joke van der Heide

Zijn stichting heeft drie jaar geleden de opdracht gekregen van de gemeenteraad om op zoek te gaan naar extra inkomsten ter verbetering van de exploitatie van de aula. ,,Wij hadden twee jaar geleden al contact met deze kerk, uiteindelijk is het niet doorgegaan. Toen het deze zomer opnieuw speelde, heb ik wethouder Gijs de Kruif gebeld. De gemeente is immers de eigenaar van het pand. De wethouder gaf aan het prachtig te vinden als het zou lukken en stelde dat het onze verantwoordelijkheid was om het te regelen. Dat hebben wij gedaan", vertelt Van Oosterom.

BRIEF Het verhaal kwam aan het rollen nadat de buurtbewoners op 11 december een brief kregen van de gemeente over het genomen besluit. Eén alerte omwonende vroeg zich af of dit zo maar kon en benaderde de fractie van de PvdA. ,,Ik heb toen aan het college gevraagd of het houden van een kerkdienst wel past binnen de bestemming van de aula. Dit bleek niet het geval te zijn", legt Sierd Smit uit.

Hij geeft aan de recentelijk opnieuw aangepaste aula een mooie faciliteit voor het dorp te vinden en het ook positief te vinden dat er gezocht is naar een oplossing voor een verbeterde exploitatie.

Er moet volgens hem echter wel een juiste en zorgvuldige procedure gevolgd worden, waarbij tijdige communicatie belangrijk is.

De huidige bestemming is beperkt tot de functie van begraafplaats en aula. Door middel van een omgevingsvergunning kan de gemeente meewerken aan andere activiteiten.

De aanvraag met de toevoeging kerkdiensten is afgelopen week door de Stichting Beheer Uitvaartcentrum Henschoten gedaan. De gemeente begrijpt dat het makkelijker zou zijn geweest voor de stichting als het houden van kerkdiensten of een andere nevenactiviteit binnen de bestemming had gepast. De opdracht is niet voor niets drie jaar  geleden verstrekt.

Wethouder Gijs de Kruif meldde in de raad van december dat het college ten onrechte had gedachte dat de bestemming maatschappelijk was.

INSPRAAK Aan de hand van de reactie van de gemeente op vragen van onze redactie blijkt het goed te zijn dat dit niet het geval is.

Er zou dan sprake moeten zijn van een brede maatschappelijke bestemming, waardoor omwonenden niet goed weten waar zij aan toe zijn, legt de gemeente uit. Een voordeel van deze procedure is volgens de gemeente dat er een aparte vergunning verleend moet worden en omwonenden nu nog inspraak hebben over de functies van de aula.

De gemeente wil daarom alsnog een informatieavond organiseren om te horen hoe omwonenden denken over de aanvraag en wat eventuele bezwaren zouden zijn. Uiteindelijk neemt het college een besluit over de vergunning en neemt bij haar afwegingen mogelijke bezwaren van omwonenden mee.

Tegen dit besluit kunnen omwonenden vervolgens op de reguliere manier ook nog bezwaar maken.

PARKEREN Van Oosterom vertelt dat er met name vragen zijn over het verkeer en parkeren. Hij vindt het jammer dat de gemeente in haar brief geen uitleg heeft gegeven hierover. ,,De omwonenden willen niet dat de hele wijk vol staat met  auto's.

Dat zal niet zo zijn, aangezien de aula zelf over 54 parkeerplaatsen beschikt en het hoogstens om zestig kerkleden gaat", benadrukt hij.

Van Oosterom is blij dat het terugtrekken van het besluit van het college de DGK Amersfoort en omstreken niet in de problemen heeft gebracht. ,,Er worden nu diensten georganiseerd in de kapel van het Hoornbeeck college in Amersfoort. De DGK had hier een contract mee voor maximaal een jaar, tot 1 april 2018.

Toen wij rond waren, eind november, was het Hoornbeeck College akkoord met opzegging per 1 januari. Nu zijn zij bereid om door te gaan tot de overeengekomen einddatum."

Hij hoopt dat de vergunning voor het houden van kerkdiensten doorgaat, omdat dit één van de beste mogelijkheden is om de opdracht te vervullen. ,,Een uitvaartcentrum moet zeven dagen per week beschikbaar zijn. Alleen op zondag is er geen uitvaart.

Rouwbezoek moet wel mogelijk zijn, maar door de inrichting van het gebouw is dat naast de kerkdiensten mogelijk. Ik zie niet veel andere opties", besluit Van Oosterom.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie