Schaatsclub in Woudenberg hoopt op vorst

16 januari 2018 om 00:00 Sport

WOUDENBERG Een groep van zo'n twintig mensen nam nabij het Henschotermeer donderdag deel aan een cursus tot natuurijsmeester. De avond werd verzorgd door Teun Breedijk, voorzitter van de Schaatsvereniging Woudenberg (SVW). Niet toevallig is dit ook de vereniging die deze winter maar al te graag een toertocht op natuurijs uitschrijft. ,,Een mooie vorstperiode ontbreekt deze winter nog. Dat zou de kers op ons schaatsseizoen zijn", legt Breedijk uit.

Het echte schaatsseizoen begon al in oktober. Toen startten de circa honderd leden van SVW weer met hun trainingen en de eerste wedstrijden. De eerste maanden van het seizoen stonden in het teken van trainen en het werken aan de techniek. ,,Januari en februari, dat zijn

voor ons de maanden waarin het gebeurt."

Breedijk wijst op de kalender. Wedstrijden als de baankampioenschappen en de gewestelijke titelstrijd staan op het programma, net als de clubkampioenschappen op kunstijs. Die worden komende week verreden op de Vechtsebanen in Utrecht. ,,Liefst organiseren we natuurlijk twee keer de clubkampioenschappen in één seizoen. Naast het kunstijs hopen we ook op het Leersumse Veld die wedstrijden te organiseren."

GOEDE HOOP In 2012 vond het clubkampioenschap op natuurijs voor het laatst plaats. In 2016 kon SVW voor het laatst een toertocht op het Henschotermeer uitschrijven. ,,Vorige winter zat dat er helaas niet in. Voor dit jaar is er nog steeds goede hoop. We zijn er in elk geval klaar voor", verwijst Breedijk naar de cursusavond. ,,We hebben met z'n allen gesproken over het prepareren van een ijsvloer en over de totale organisatie van zo'n evenement. Het is goed dat de KNSB met zulke cursussen vrijwilligers op weg helpt."

Breedijk wil met de Woudenbergse club dolgraag weer een toertocht uitschrijven. ,,We hebben met de nieuwe exploitant van het Henschotermeer ook overlegd en een overeenkomst gesloten. Ook daar zijn we blij mee. Wat ons betreft mag het gaan vriezen."

Mocht vorst uitblijven, dan is er ook nog geen man overboord. Een grote groep toerrijders van SVW gaat sowieso marathons schaatsen op de Weissensee in Oostenrijk. Daarnaast is er dus het volwaardige kunstijsprogramma in Utrecht. Van jong tot oud wordt er fanatiek geschaatst. ,,We hebben een stabiel ledenaantal en vervullen een regiofunctie. Een groot deel van onze leden komt ook uit omliggende plaatsen", zegt Breedijk.

TALENTVOLLE JEUGD Jeugd kan vanaf 8 jaar meetrainen met diverse groepen. ,,Het aantrekken van nieuwe jeugdleden is best lastig, maar daar steken we best wat energie in. Zo is er het schoolschaatsen en doen we mee aan de Clubactie van Albert Heijn, waar je een gratis proefles kunt winnen."

Aanwas van nieuwe jeugd verdienen de jeugdtrainers van SVW zeker, vindt Breedijk. ,,Als je ziet hoe goed onze junioren het weer doen, dan kun je niet anders zeggen dan dat er veel progressie is geboekt. Met name bij de junioren beschikken we over een paar goede talenten onder wie Nino van Dijk, Daan Theunissen, Lauren Teunissen, Willem van de Goes en Alessandra Primavera."

Juist die talenten rijden de komende weken belangrijke wedstrijden. ,,Los van de vraag of er natuurijs in Nederland komt, is dit voor onze club sowieso de mooiste tijd van het jaar."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie