Longziekte buurman als drijfveer

29 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

WOUDENBERG Interesse voor het project en de longziekte van zijn buurman waren voor Jan van der Linden de drijfveren om een fijnstofmeter te bouwen. Zijn buurman heeft actuele gegevens nodig over de mate van fijnstof om te weten of hij veilig naar buiten kan.

Joke van der Heide

Van ongezonde lucht kunnen patiënten met longaandoeningen als Astma, COPD of longkanker letterlijk doodziek worden. In de buurt van Woudenberg is volgens Van der Linden geen officieel meetstation. De eerste is te vinden in Harskamp. Daarbij verstrekt de overheid via Luchtmeetnet geen actuele cijfers. De cijfers geven achteraf een beeld over de gemiddelde hoeveelheid gemeten fijnstof.

De Universiteit van Stuttgart biedt echter wel een systeem om iedere 2,5 minuut actuele cijfers te verstrekken. In juli las Van der Linden hierover een artikel. ,,Het was een interessant artikel over een onderzoek naar fijnstof, waarin de Duitse projectgroep aangaf dat het meetnet veel te grofmazig is en dat zij wil streven naar een veel fijnmaziger net door de inzet van meer particuliere meetstations. Voor het bepalen of het voor patiënten met een longziekte veilig is om naar buiten te gaan moet je namelijk een actuele stand hebben van een meter direct in je omgeving", legt Van der Linden uit.

Na zijn pensionering heeft de voormalig postcommandant van de politie in Woudenberg, Van der Linden, zich actief bezig gehouden met het milieu en techniek. ,,Ik ben geïnteresseerd in techniek en heb zelf zonnepanelen op mijn dak gezet. Dit project interesseerde mij ook. Op een eenvoudige manier kan je met weinig kosten de lokale omstandigheden op het gebied van fijnstof meten", aldus Van der Linden. Voor 30 euro bestelde hij in oktober in China drie kleine apparaatjes en bouwde zijn meetstation. ,,Je moet wel enige kennis hebben van techniek, maar het meetstation is eigenlijk relatief simpel te bouwen. Het mooie is dat het via de Wifi-adapter verbinding maakt met de router van je computer en je zo iedere 2,5 minuut de gegevens binnen krijgt over hoe de situatie op dat moment feitelijk is. Compleet met grafieken met metingen over de hele wereld."

Vanaf eind oktober kijkt Van der Linden dagelijks hoe de stand van zaken is. Hij is verbaasd over de grote schommelingen. ,,Gemiddeld blijft de fijnstofwaarde misschien wel in de buurt van de Europese normen van 40µg/m3 en de dagnormen van 50, maar er zijn soms grote overschrijdingen. Met pieken van 80 tot zelfs 140."

Recentelijk is er in de landelijke politiek opnieuw een debat geweest over fijnstof en de gevolgen voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. De grootste schade komt van ultrafijnstof. Juist deze deeltjes dringen door tot ver in je longen en zelfs in je bloedbaan. Lokaal was er ook discussie over fijnstof in relatie tot het verzoek van het oprichten van een biologische varkenshouderij met 700 varkens aan de Slappedel 8A. Intensieve veehouderij is éé van de belangrijke oorzaken van fijnstof.

Hierbij vraagt Van der Linden zich af wie er feitelijk weet hoe het in Woudenberg gesteld is met fijnstof.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie